Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Rastući problem

Zemljina orbita je 'kanta za smeće'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svemirski otpad jedna je od rastućih briga nadolazećim generacijama, ako ne već i sadašnjoj, a pod njim prvenstveno se misli na onaj koji kruži oko Zemlje.

Kako i najmanja čestica, a kamoli komad satelita, predstavlja ozbiljnu prijetnju letjelicama sa Zemlje pri izlasku iz orbite, ili ulasku u stabilnu orbitu iznad Zemlje, jedan Austrijanac se pobrinuo da se stvari mogu staviti u bolju perspektivu. Naime, Michael Paukner, prikupio je podatke o tome što sve sve korisno i beskorisno nalazi u Zemljinoj orbiti, kao što je vidljivo na grafičkom prikazu kojeg je izradio.

Pročitajte i ovo Ante Radonić Muskovi sateliti Neobične pojave na nebu: "Uvijek je nekoliko satelita blizu Hrvatske, gore ih je već 3000" Slika nije dostupna Lansirana raketa Ariane 5

Prema njegovim podacima, oko Zemlje kruži čak 12.475, što satelita, što defektnih satelita, ili čistog metalnog i drugog otpada. Sve to naravno, ima i daljnju tendenciju rasta pa nije teško za pretpostaviti kako će to postati pravi izazov, ako ne i problem za svemirske misije čovjeka u 21. stoljeću. Ipak, nećemo stati samo na jednom broju, jer ima tu puno zanimljivih detalja, kao onaj da od navedenog ukupnog broja objekata u orbiti, njih čak 9.245 predstavlja potpuno i beskorisno smeće u Zemljinoj orbiti!

Čak 52 zemlje Zemljinu orbitu tretira kao 'kantu za smeće'

SAD, naravno, prednjači gotovo u svim segmentima pa tako imaju 453 funkcionalna satelita u orbiti, dok Rusi nasuprot toga, imaju najviše onih pokvarenih, odnosno njih 1.310. SAD isto tako prednjači i u količini čistog svemirskog otpada u orbiti, s nevjerojatnih 3258 komada, a rame uz rame ih slijede Rusija i Kina s 2690 komada svemirskog otpada. No da stvari još više produbimo, navedimo kako je Paukner uspio pobrojati čak 52 zemlje, koje imaju barem jedan satelit u orbiti, a među njima su i neke manje poznate 'svemirske sile', poput Mauricijusa, Nigerije, Maroka, Alžira, Kolumbije i Južne Afrike.

Zanimljivost je i to da Kina ima samo jednu desetinu aktivnih satelita, nasuprot SAD-u, a čak 2.690 komada otpada u Zemljinoj orbiti. No, objašnjenje možda leži u tome da su i Kina i SAD testirale svoje rakete za obaranje satelita, upravo na satelitima u orbiti, pri čemu je Kina i stvorila tako pozamašan oblak svemirskog smeća, naravno uz vječite rivale, SAD. No, svaka priča bi trebala imati bar nagovještaj sretnog završetka pa tako ima i ova, jer je znanstveni laboratorij Pentagona, DARPA, pozvao na pronalaženje rješenja kako počistiti sav taj otpad iz Zemljine orbite. Nekako je teško, ipak, povjerovati da bi se tim poslom trebali u budućnosti pozabaviti sami astronauti NASA-e, Rusije, ili ESA-a. Otvara li se tu mogućnost za nova, izazovna radna mjesta?

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene