Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Puls koji mijenja biološku raznolikost na Zemlji

Zemlja ima puls

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemlja svojim pulsiranjem mijenja biološki život. Na sreću, tek svakih 60 milijuna goidna događaju se ključne pa i opasne promjene.

Zemlja može imati puls koji uzrokuje izumiranja svakih 60 milijuna godina.

Pročitajte i ovo Potpisivanje ugovora - 2 PUNO TOGA SE MIJENJA Što nas čeka od 1. siječnja? Ključne promjene koje stupaju na snagu Plastična ambalaža: Ilustracija - 7 OD PROLJEĆA Plaćat ćemo lagane plastične vrećice, a uvodi se i povratna naknada za dvije kategorije

Svakih 60 milijuna godina biološka raznolikost našeg planeta misteriozno se ruši. U ovoj teoriji možda leži odgovor na pitanje zašto kontinenti rastu, a oceani postaju sve plići.

Postavlja se jedino pitanje što bi mogao biti uzrok tim velikim promjenama? Prema najnovijem istraživanju fizičara Adriana Mellota sa Sveučilišta u Kansasu odgovor je u tome što kontinenti prolaze proces tektonskih promjena odnosno izdizanja čime nadmorska visina raste. Svoje istraživanje objavio je i na znanstvenom portalu io9.com.

Izdizanje kontinenta povećava eroziju odnosno puls na nekoliko načina. Gura kontinentalne podrumske stijene i uzdiže, a samim time nastaju planine i visoravni. Na kraju krajeva ovom studijom je zaključeno da puls Zemlje dovodi do izumiranja. Povećava se visina kontinenta, dubine oceana postaju pliće pa izumiru morske vrste, a slobodni kontinentalni prostor ža život se smanjuje.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene