Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ostaje nam digitalni format

Zbogom CD-ima – mogli bi 'izumrijeti' za pet godina!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Digitalni download i piratstvo uvelike utječu na prodaju CD-a koja je u konstantnom padu

 Znamo koliko štete digitalni download i piratstvo nanose prodaji CD-a, a prema nekim predviđanjima, CD-u kao formatu otkucavaju zadnji sati, tj. zadnje godine.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražio Dnevnik Nove TV OPASNOST I ZA ZDRAVLJE Ovo su razlozi zbog kojih trebate paziti kakvu robu kupujete Slika nije dostupna Brzi i žestoki 6 Zbog samo jednog filma: Pirat osuđen na 33 mjeseca zatvora!

Tako Simon Fox, šef kompanije HMV koja drži lance trgovina koje prodaje multimediju (glazbu, filmove, video igre) i uređaje potrošačke elektronike (iPodove, slušalice i slično), smatra da bi CD-i mogli 'izumrijeti' za pet godina.

On je u intervjuu za The Sun rekao da će tržište CD-a u Velikoj Britaniji za tri godine vrijediti samo 300 milijuna funti, dok je prošle godine njegova vrijednost iznosila 900 milijuna, a poslije 2016. godine oni će postati rijetkost na policama trgovina – isto kao što sada rijetko na kojem mjestu možemo pronaći gramofonske ploče.

Dodao je i da će proizvođači potrošačke elektronike sve manje raditi klasične i auto CD playere i sve će se više orijentirati na uređaje za reprodukciju mp3-ca, što će utjecati i na diskografe čije će naklade CD-a u budućnosti biti sve manje, dok će se povećati prodaja digitalne glazbe putem interneta i online trgovina poput iTunesa i Amazona.

Iako zarada od prodaje digitalne glazbe ne može nadomjestiti gubitak koji nastaje smanjenom prodajom fizičkih formata tj. CD-a, posljednji izvještaj koji je objavila kompanija Nielsen SoundScan govore o povećanoj prodaji digitalne glazbe od čak 19 posto u prvoj polovici 2011. godine. Također, napokon su smanjeni gubitci u prodaji CD-a u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije.

Zanimljivo je da se kao jedan od razloga za ove pozitivne promjene u glazbenoj industriji izdvaja i zabrana rada LimeWirea, P2P servisa za razmjenu datoteka putem kojeg su korisnici, među inim, razmjenjivali i glazbu.

Sigurno je da budućnost CD-a nije blistava, no teško je za povjerovati da će njihovu prodaju u potpunosti zamijeniti digitalna distribucija jer uvijek će biti ljubitelja glazbe i kolekcionara koji će, umjesto da skinu piratsku verziju s mreže ili plate manje novca za pjesmu u mp3 formatu, radije platiti više da bi dobili CD s kutijom i knjižicom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene