Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Zbog nedostatka ribe stradavaju morski psi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog prekomjernog izlova ribljeg fonda i stalnog smanjenja ribe u nekim morima, ribari se sve više okreću morskim psima kao izvoru hrane, doprinoseći sve većoj ugroženosti te životinjske vrste, upozorili su aktivisti očuvanja okoliša.

Morski psi ne se love samo zbog peraja, što je popularno kinesko jelo, već sve češće i zbog mesa, upozorila je Sarah Fowler, supredsjednica udruge za zaštitu morskih pasa World Censervation Union (IUCN).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istražili smo Znate li koju ribu Hrvati najviše jedu i koliko je u Jadranu ima? Slika nije dostupna Na rubu propasti Ribari blokirali Dunav, traže više izlova

Prekomjerni lov ugrozio je 20 posto od 547 vrsta morskih pasa i raža koje su sada na samom rubu istrebljenja.

Fowler objašnjava kako je izlov mnogih ribljih vrsta reguliran, poput bakalara i tune, te se ribari sve više okreću ribljoj vrsti čiji izlov to nije. 

UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu procjenjuje da se svake godine ulovi 100 milijuna morskih pasa, no stručnjaci smatraju kako je ta brojka možda i dvostruko veća.

Ukoliko se izlov ribe i uništavanja staništa nastave ovom dinamikom, ribe i ostala morska fauna mogli bi nestati do 2048. godine, upozorili su znanstvenici.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene