209793
209793
209793
209793
209793

Zaštitite svoj sadržaj na Timelineu!

  • , 16.12.2011., 14:40
  • Autor:
  • komentara

Pročitajte kako upravljati sadržajem koji objavljujete na Timelineu i zaštititi se od neželjenih pogleda nepoznatih korisnika

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Još od kada je Mark Zuckerberg predstavio Timeline krajem rujna, na mreži su se pojavile brojne kritike ovog potpuno novog načina prikazivanja naših profila.

Sada je ova opcija dostupna svima i, sviđalo se to nekim korisnicima ili ne, uskoro ćemo svi koristiti Timeline pa pogledajte kako upravljati svojim sadržajem i zaštititi ga od 'nepoželjnih pogleda'.

Bitno je napomenuti da vi sami upravljate s cjelokupnim sadržajem koji se nalazi na vašem Timelineu i kojeg ste ikad objavili – dakle, možete ga samo sakriti ili u potpunosti obrisati, promijeniti mu datum kada je objavljen, možete promijeniti osobe kojima je taj sadržaj vidljiv i slično.

Activity Log

To možete napraviti direktno na Timelineu ili putem nove opcije Activity Log koja na jednostavan i pregledan način prikazuje sve vaše aktivnosti na ovoj društvenoj mreži – od prvog dana korištenja Facebooka do danas.

Activity Log nalazi se odmah ispod glavne slike pri vrhu stranice te ovdje možete pregledati posljednje objavljeni sadržaj ili odabrati neku raniju godinu i mjesec i pregledati sav sadržaj koji ste tada dijelili putem Fejsa.

Osim po vremenu, klikom na strelicu u gornjem desnom dijelu možete odabrati i vrstu sadržaja koji ćete pregledavati – samo vaše objave, objave prijatelja, objave s lokacijama, komentare, fotografije, sve postove itd.

Svim vašim objavama možete upravljati putem opcija s desne strane Activity Loga – na kraju se nalazi ikona putem koje se mogu brisati komentari koje ste objavili na zidu drugih korisnika, ukloniti objave na svom profilu, dodati im lokacije ili promijeniti datum, odnosno 'sakriti' te objave s Timelinea.

Također, pored svake vaše objave nalazi se i ikona putem koje možete odrediti kome će ova objava biti vidljiva – svima, svim vašim prijateljima ili samo određenim prijateljima te jednim klikom miša možete sadržaj koji je do sada bio dostupan svima, učiniti dostupnim samo vašim (određenim) prijateljima.

Vaše objavama jednostavno možete upravljati i putem samog Timelinea i to na način da mišem prijeđete preko objavljenog sadržaja te će se s desne strane pojaviti oznaka olovke i zvjezdica – klikom na zvjezdicu istaknut ćete objavu, dakle vaša objava (status, link, fotografija, video...) će se povećati i zauzeti puno veći dio na stranici, dok klikom na olovku možete sakriti ovu objavu s Timelinea, obrisati je i promijeniti datum dodati lokaciju.

Također, klikom na ikonu pored svake objave možete odabrati kome će ona biti vidljiva – svima, samo prijateljima i slično. Iste mogućnosti, kao i do sada, postoje i prilikom objava vaših statusa i fotografija te odmah možete odrediti kome će one biti vidljive, a to kasnije možete jednostavno promijeniti u Timelineu ili Activity Logu.

Iskoristite testni period

Nakon predstavljanja Timelinea i aplikacija za njega mnogi su se korisnici zabrinuli da će putem tih aplikacija sadržaj koji pregledavamo na internetu biti dostupan svima te će svatko moći vidjeti što radimo na mreži.

Kao i za ostale stvari na Facebooku, i ovdje sami određujete kome će se prikazivati sadržaj tih aplikacija – prilikom njihova aktiviranja potrebno je samo u glavnom prozoru odrediti s kim će aplikacija dijeliti sadržaj – sa svima, s prijateljima, samo s određenim prijateljima ili će taj sadržaj biti vidljiv samo vama (u izborniku je potrebno odabrati opciju 'Prilagođeno' i onda kliknuti na 'Samo ja').

Kako bi se što bolje snašli na novom Facebooku, ova je kompanija omogućila sedmodnevni testni period u kojem će Timeline biti vidljiv samo vama, a vi ga uvijek možete i ranije aktivirati.

Ipak, savjetujemo da prije aktivacije prvo dobro pregledate Timeline, pogotovo vaše starije objave jer će se sada na njemu pojaviti sadržaj koji ste na Facebooku dijelili u prošlosti, a danas ga možda želite zaboraviti, odnosno ne želite da ga drugi vide. Takav sadržaj jednostavno možete izbrisati, sakriti s Timeline ili ga učiniti vidljivim samo sebi.

Također, klikom na opciju 'Pogledaj profil kao' do koje dolazite klikom na strelicu pored Activity Loga, uvijek možete pogledati kako drugi vide vašu novu stranicu te po tome odrediti koji ćete sadržaj ukloniti, a koji ostaviti.

Ako još ne koristite Timeline, vrijeme je da počnete – idite na ovaj link i na njemu kliknite na Get it now!

  

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.Dnevnik.hr na Facebooku

 
 


DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se