Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Barem ne kod riba

Vođe se ipak ne rađaju, ovise o hrabrosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li neki pojedinac postati vođa ovisi o spremnosti drugih da ga slijede jednako koliko i o njegovim osobinama vođe, tvrde znanstvenici koji su do takvog zaključka došli proučavajući ponašanje slatkovodnih ribica koljuška.

Biolozi su koljuške svrstali u nasumice odabrane parove te pratili njihova kretanja. Uočili su da jedna ribica postaje vođa, a druga sljedbenik, ovisno o stupnju hrabrosti svake od njih te da ponašanje svake ribice snažno utječe na njezina para.

Pročitajte i ovo Ilustracija Čak 15 ljudi zatražilo pomoć Napadaju kupače, sišu krv: "Traže madeže, bradavice i male ranice na koži" Kuha atmosfera, a kuha i more - 2 Slabo osvježenje Kuha atmosfera, a kuha i more: "Temperatura mora i u dubini se povisila za jedan stupanj. To je prilično, pogotovo za živi svijet"

'Jedinke se ne rađaju samo kao vođe ili kao sljedbenici, već je njihovo mjesto u paru - a vjerojatno i u skupini od više jedinki - posljedica društvene interakcije u kojoj svatko igra neku ulogu', rekla je Andrea Manica, sa sveučilišta Cambridge u Velikoj Britaniji, jedna od autorica studije objavljene u četvrtak u časopisu Current Biology.

U brojnim skupinama životinja, neke se jedinke uvijek pojavljuju na prvoj crti, kažu znanstvenici koji dosad nisu uspijevali razumijeti po kojem se ključu biraju vođe. Stoga su pratili koljuške, a stupanj plašljivosti ili hrabrosti određivali su na temelju sklonosti jedinke da napusti svoje sklonište među vodenim biljem i zapliva rijekom u potrazi za hranom.

Ribice su zatim svrstavane u parove i u svakome dvojcu iskristalizirao se vođa i sljedbenik. Parovi su kretali u potragu za hranom i uvijek je put birala jedinka koja se pokazala poduzetnijom. Plašljiva koljuška 'dodatno bi jačala ulogu svoga vođe i činila bi to znatno više nego u slučaju kad se u paru nađu dvije poduzetnije ribice', tvrdi znanstvenica. Rezulati istraživanja govore da sama sposbnost vođe nije dovoljna sama po sebi, jer vođu na upravljanje mora poticati i njegov partner.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene