Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ubrzano topljenje

Vječni snijeg na Kilimandžaru postat će uspomena?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bezbroj puta opjevani vječni snijeg na vrhuncima Kilimandžara mogao bi uskoro biti tek uspomena, po posljednjim podacima objavljenim u ponedjeljak koji iznova upozoravaju na klimatsko zatopljenje.

Ubrzano topljenje planinskih ledenjaka u cijelome svijetu najsigurniji je dokaz porasta temperatura, ocijenili su američki glaciolozi koji su proveli mjerenja na terenu. Oko 85 posto ledene kape koja je 1912. pokrivala Kilimandžaro, 2007. je potpuno nestalo. A 26 posto leda koji je još 2000. stalno pokrivao vrh tog vulkanskog masiva otopilo se sedam godina poslije, kažu te procjene.

Pročitajte i ovo Snijeg na Sljemenu VRAĆA LI SE ZIMA? FOTO Na Sljemenu pada snijeg, na Zavižanu ga ima 14 centimetara Snijeg na Platku Potencijalno opasno vrijeme Oglašeno žuto upozorenje: Danas pljuskovi s grmljavinom, a snijeg već pada na Platku i Zavižanu

Sve rjeđe padaline

Premda promjene oblačnog pokrova i sve rjeđe sniježne padaline također nose dio odgovornosti, čini se da su ti čimbenici zadnjih desetljeća manje utjecali od porasta žive u termometrima, ocjenjuju stručnjaci.

Glaciolozi ističu da brzo topljenje leda na Kilimandžaru, planini koja je višestruko simbolična, odgovara onome što se događa na planini Keniji, na lancu Rwenzori u Ugandi i s tropskim ledenjacima u Andama, u Južnoj Americi, i na Himalaji. Zbog postupnog topljenja planinskih ledenjaka milijuni ljudi mogli bi trpjeti oskudicu vode, osobito u siromašnim zemljama koje o njima ovise za natapanje polja i za dobivanje vode za piće. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene