Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbogom nuklearno oružje

VIDEO: Uspješno testiran Star Wars laser

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američka vojska je, čini se, uspjela ostvariti barem dio svojeg megalomanskog i kontroverznog Star Wars programa, u obliku Airborne Laser Testbeda, odnosno ALTB-a. Radi se o 4 milijarde dolara vrijednom projektu i 18 tona teškom super-laseru, koji je montiran u prerađeni Boeing 747.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lucasfilm najavio 'Star Wars' na Blu-rayu tek u jesen 2011. Slika nije dostupna Igrokaz pred iznenađenim putnicima VIDEO: Darth Vader uhitio princezu Leiu u podzemnoj željeznici

Nakon što je uspio neutralizirati balistički projektil kratkog dometa u testiranju održanom prekjučer, ALTB je od 8.44 sati navečer istog dana, postao stvarnost u američkim zračnim snagama, prenosi DailyTech. Testiranje je provedeno nad dva balistička projektila s lažnim bojevim glavama, prvo jednim na tekuće gorivo, zatim drugim na kruto gorivo, sat vremena kasnije. Oba projektila uspješno su uništena.

No, što je sve bilo potrebno da se sruše ti projektili, odnosno o kakvom se to laseru radi? kao što smo već spomenuli, radi se o nemalom komadu tehnike teškom impresivnih 18 tona, koji u sebi ima zapravo tri lasera, dva manja i jedan ultraveliki laser. Nakon što infracrveni senzori otkriju toplinski signal projektila, na red dolaze dva lasera snage od po kilovat svaki. Prvi locira metu i prati je, a drugi procjenjuje atmosferske uvijete i poremećaje.

U konačnici, metu uništava laser snage jednog megavata, čija se zraka fokusira putem velikog teleskopa u nosu zrakoplova na osjetljiva područja označene mete. Laser može ispaliti zraku između 20 i 40 puta, prije nego li treba sletjeti kako bi napunio spremnik lasera, u koji idu jod i kisik. Isto tako, američka vojska uspješno testira i nešto manju varijantu lasera, nazvanu Advanced Tactical Laser, ili ATL, koji ima snagu 100 do 300 kilovata i koji se već pokazao uspješnim protiv pokretnih meta na zemlji. On je pak montiran na zrakoplov C-130 Hercules.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene