Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nakon 9 godina potrage

VIDEO: 'Spiderman' otkrio divovskog pauka

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Otkriven je najveći pauk koji plete mreže na svijetu. Novo znanstveno otkriće, iznenadilo je stručnjake. Otkrio ga je iskonski spidermen, Slovenac Matjaž Kuntner.

Ovo je nova, izuzetno rijetka i ugrožena vrsta pauka od koje znanstvenicima zastaje dah. Mreža koju isplete velika je i do jednog metra. Za otkriće koje je doslovno šokiralo znanstveni svijet u suradnji s američkom kolegom pobrinuo se ovaj Slovenac. 'Neuobičajeno je to, da je novi pauk istovremeno nova vrsta i najveći pauk mrežar. Zajedno s nogama koje tvore velik dio njegovog tijela. Velik je skoro kao čovjekov dlan. oko 12 cm', objasnio je Kuntner.

Pročitajte i ovo Ilustracija Opasnost s morskog dna VIDEO Uhvatio najotrovniju ribu Jadrana: Javlja se jaka bol, moguć je i gubitak svijesti... Slika nije dostupna Brazilska policija francuskog "Spidermana" poslala doma

Tražio ga je, zanimljivo, punih 9 godina. Nakon što ga je pri pisanju doktorata vidio u muzeju u Južni Africi. No neobičan pauk nije pripadao nijednoj već poznatoj vrsti. 'Lansirao sam jednu ekspediciju u Južnu Afriku, zatim i drugu. No nisam ih našao I zato počeo sam sumnjati da postoji samo jedan te vrste i da je neke vrste hibrid', dodao je Kuntner. No duga i teška potraga ipak je urodila plodom. Pauk, kojeg je imenovao Nephilija Komaci, po svojem u nesreći preminulom prijatelju, ipak su pronašli u prirodi.

'Našli smo ih u takozvanoj pješčanoj šumi. To je minijaturna, suha šuma uz obalu. Čovjek ju je uništio skoro do kraja I zato je vrlo rijetka', istaknuo je na kraju Kuntner. O pronalasku ove nove, gigantske vrste pauka izvještavaju svi svjetski mediji. Kao i o činjenici da je jedan o rijetkih bioloških fenomena, gdje je ženka čak 5 puta veća od mužjaka.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene