Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspjeh japanskih znanstvenika

VIDEO: Robot sa savršenim žabljim njuhom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako od robota napraviti super njuškalo? Odgovor na to nudi Shoji Takeuchi, bioinženjer sa sveučilišta Tokio u Japanu, koji je robotu podario osjetilo njuha pomoću genetski modificiranih žabljih stanica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VELIKI PROJEKT Ove velike banke dovršile su prilagodbu na euro: Klijenti sada mogu koristiti sve usluge Slika nije dostupna TERET SNOSI I HNB? Zbog lihvarenja optužena Zagrebačka banka i dvoje djelatnika: Poznati detalji višemilijunske prevare

Današnji elektronski nosevi nisu na razini zadatka, tvrdi Takeuchi, i manjka im preciznosti. To je zato što e-nosevi koriste štapiće kvarca, dizajnirane tako da vibriraju na različitim frekvencijama, kad se vežu za traženi miris, piše New Scientist. No, to nije sustav bez prostora za pogrešku, jer neke čestice slične molekularne težine, mogu se vezati za štapiće i dati lažno pozitivno očitanje.

Takeuchi vjeruje kako ništa ne može nadmašiti biologiju u razlikovanju biomolekula, poput tragova bolesti u našem dahu. Stoga su on i njegov tim razvili živući senzor za miris. Koristili su nezrela jajašca afričke žabe Xenopus laevis, zbog njihovog, u znanstvenom svijetu, dobro poznatog mehanizma izražavanja proteina. Modificirane stanice tim je postavio između elektroda i pratio promijene u strujnom krugu, prilikom interakcije različitih molekula s tako pripremljenim receptorom. Ono što su otkrili, jest da se tom metodom mogu razaznati biomolekule gotovo identičnog biosastava.

'Vjerujemo kako zajednička sposobnost njuha može otvoriti novu vrstu odnosa između čovjeka i robota', zaključio je Takeuchi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene