Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Pola biljka, pola životinja

VIDEO: Puž na sunčevi pogon

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izgleda da je jedna vrsta zelenog morskog puža prva životinja koja može stvarati biljni pigment klorofil. Po svemu sudeći, puževi su od alga kojima se hrane 'ukrali' gene koji su im dali sposobnost fotosinteze, procesa kojim biljke sunčevu svjetlost pretvaraju u energiju.

'Ti puževi mogu stvoriti vlastite molekule u koje pohranjuju energiju iako ništa nisu pojeli', kaže Sidney Pierce, biolog sa Sveučilišta Južna Florida u Tampi.

Pročitajte i ovo Prezentacija zaplijenjene droge u PU zagrebačkoj - 5 Objavljeni detalji VIDEO/FOTO Zagrebačka policija pronašla 400 kilograma droge: ''Ovo je najveća zapljena u posljednjih 10 godina'' Split: Otkrivena nova vrsta puža: Ilustracija - 3 KAKVO OTKRIĆE Novootkrivena životinja u Splitu nosit će ime grada: Specifična je i po izgledu koji su neki već povezali s Hajdukom

Pierce ta jedinstvena bića, koja se službeno zovu Elysia chlorotica, proučava već 20 godina.

'Ovo je prvi zabilježeni slučaj višestaničnih životinja koje mogu stvarati klorofil', izjavio je Pierce na konferenciji Društva za integrativnu i komparativnu biologiju u Seattleu.

Ti puževi žive u slanim močvarama Nove Engleske i Kanade. Osim što su 'prisvojili' gene potrebne za proizvodnju zelenog pigmenta klorofila, 'ukrali' su i mali stanični dio koji se naziva kloroplast, koji koriste u procesu fotosinteze. Kloroplast pomoću klorofila pretvara sunčevo svjetlo u energiju, baš kao što to čine biljke, zbog čega nemaju potrebu jesti kako bi dobili energiju.

'Skupili smo ih i stavili u akvarij. Mjesecima su bili bez hrane, koju niti ne trebaju za preživljavanje sve dokle imaju sunčevog svjetla najmanje 12 sati dnevno', kaže Pierce.

Istraživači su koristili radioaktivne markere kako bi provjerili stvaraju li klorofil sami, ili ga 'kradu' iz algi. Ti puževi, naime, tako vješto inkorporiraju genetski materijal da se on prenosi na sljedeće generacije puževa.

Potomstvo kradljivih puževa zadržava sposobnost stvaranja vlastitog klorofila, iako ne mogu provesti fotosintezu sve dok sami ne pojedu dovoljno algi, od kojih uzmu potreban klorofil, koji još uvijek ne mogu proizvesti sami.

Postignuće ovih puževa je impresivno, ali znanstvenici još uvijek nisu sigurni kako životinje uzimaju gene koje trebaju.

'Nedvojbeno je da DNK jedne vrste prelazi na drugu. To su ovi puževi jasno dokazali. No, mehanizam tog prelaska još uvijek nije poznat', rekao je Pierce.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene