Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Znanstvenici otkrili

VIDEO: Pronađen 'ledeni vulkan' na Titanu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici vjeruju kako su otkrili dosad najveći dokaz postojanja ledenog vulkana na Saturnovom najvećem mjesecu Titanu.

Pročitajte i ovo Epicentar potresa na Havajima Muana Loa Najveći vulkan na svijetu pogodio potres, stanovnici uznemireni: "Jako nas je uzdrmalo. Zatresla su se sva stakla" Erupcija vulkana na Islandu Mnogi strahuju za budućnost VIDEO Satelitske snimke pokazuju kako se lava proširila po Islandu: "Mislim da je ovo kraj. Izgubili smo bitku"

NASA-ina sonda Cassini snimila je radarom i infracrvenim instrumentima kilometar i pol visoku planinu s dubokom rupom u sebi te okolnim područjem koje izgleda kao da se radi o izlivenom materijalu iz nekadašnjeg vulkana. Novopronađenu planinu i njezino okolno područje, znanstvenici su nazvali 'The Rose' (ruža).

>> NASA neće predstaviti izvanzemaljce nego 'super mikroba'?

Znanstvenici već dugo vremena pretpostavljaju kako na Titanu postoje hladni vulkani, no zbog njegove maglovite atmosfere, uočavanje formacija tla na njegovoj površini iznimno je teško. Sad ih trenutno zanima je li taj vulkan aktivan i kakvu vrst lave on možda izbacuje.

Savršen kandidat

'Večina Titanovog površinskog i vanjskog materijala jesu vodeni led i amonijak koji bi mogao biti i mogući materijal koji izlazi na površinu u tekućem stanju pri niskim temperaturama', rekao je za BBC dr. Randy Kirk, član tima znanstvenika koji prate misiju Cassini.

Titan je, između ostalog, savršen kandidat za planet s ledenim vulkanima, zbog svojih krajnje ekstremno hladnih uvjeta, jer temperatura na površini mu je čak -180 stupnjeva Celzijusa. Dr. Kirk i njegovi kolege nadaju se kako će najnovije snimke s Titana uvjeriti i najveće kritičare, kako je konačno pronađen dokaz o postojanju ledenih vulkana na tom mjesecu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene