Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova era

VIDEO: Predstavljen prvi komercijalni svemirski brod

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tvrtka Virgin Galactic u tvornici Scaled Composites u gradu Mojave u Kaliforniji predstavlja svoj 'SpaceShip Two' (SS2), suborbitalnu svemirsku letjelicu koja bi nakon testiranja i potrebnih dozvola trebala otvoriti novu eru svemirskog turizma.

Osnovač Virgina, britanski milijarder Richard Branson i dizajner SS2 Burt Rutan, prvi puta će javnosti predstaviti novu letjelicu od početka njezine gradnje 2007. godine. Uz svemirsku letjelicu SS2 s hibridnim raketnim pogonom, bit će predstavljen i matični zrakoplov VMS Eve (WhiteKnightTwo). VMS Eve, nazvan po Bransonovoj majci, u budućnosti će sa svoja četiri mlazna motora Pratt&Whitney PW308A, koji su među najsnažnijima na tržištu, podizati SS2 do visine od 16 km, gdje će se svemirska letjelica odvajati i sama nastavljati let do visine od 100 km iznad razine mora. Predstavljanje novoga projekta dogodit će su u sumrak u Zrakoplovnom i svemirskom uzletištu Mojave, pred više stotina uzvanika uz poseban program, najavio je Virgin Galactic na web stranici.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi i povijesni let VIDEO: VSS Enterprise leti! Slika nije dostupna Virgin Galactic pokazao zrakoplov koji će lansirati njegov svemirski brod

>> Novi brod za svemirski turizam

SS2, izgrađen od karbonskih vlakana i kompozitnih materijala, nasljednik je Virginovog prvijenca 'SpaceShipOne', prve privatno financirane svemirske letjelice s jednim pilotom, koja je 2004. godine uspješno izvela suborbitalni svemirski let, osvojivši nagradu Ansari X, vrijednu 10 milijuna dolara. Kod suborbitalnog svemirskog leta, letjelica dosegne visinu od 100 km iznad razine mora, bez preleta pune orbite oko Zemlje. Projekt 'SpaceShipOne', u koji je uloženo više od 100 milijuna dolara, vodio je veteran dizajna svemirskih letjelica Burt Rutan, zajedno sa svojim timom u tvrki Scaled Composites, a financirao ga je suosnivač Microsofta Paul Allen. 'SpaceShipTwo' imat će šest putnika-astronauta i dva pilota-astronauta. Ovaj pothvat financira britanski milijarder i avanturist, Sir Richard Branson.

Nakon programa probnih letova i pribave potrebnih dozvola od američke vlade, SS2 trebao bi svakodnevno polijetati u svemir sa uzletišta Spaceport America u Novom Meksiku, nudeći tisućama potencijalnih svemirskih turista neponovljivo iskustvo. Prema najavama na web stranici Virgin Galactica, turisti-astronauti imat će trodnevne priprema za let, a na putovanju će imati posebno svemirsko odijelo s kacigom. Na visini od 100 km iznad razine mora moći će uživati u spektakularnim pogledima na Zemlju i iskusiti bestežinsko stanje u kabini svemirske letjelice. Cijena svemirskog leta s Virgin Galacticom bit će 200,000 dolara (984,000 kn), a već je rezervirano oko 250 karata. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene