Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Aukcija predmeta iz svemira

VIDEO: Navigacijska karta prodana za 218.000 dolara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jučer je u New Yorku održana prva aukcija u povijesti na kojoj su se prodavali predmeti koje su astronauti Neil Armstrong i Buzz Aldrin nosili sa sobom u svemir. Navigacijska karta kojom su se koristili astronauti na Apollu 11 neočekivano je postala zvijezda aukcije.

Prodaja predmeta iz svemira organizirana je na 40 obljetnicu povijenog događaja kada je NASA-in Apollo 11 uspješno izveo prvu misiju na Mjesecu. Tako su u duhu sjećanja na 17.07. 1969, jučer prodana 385 predmeta povezana s tim događajem. 

Pročitajte i ovo Ilustracija SVJEDOK RAZARANJA Pronađen je pod ruševinama Hirošime i prodan za popriličnu cifru Umjetnine - 3 nastala prije 137 godina Dobra investicija: Najskuplja slika Vlahe Bukovca na aukciji u Zagrebu

Karta Mjesečeve površine postigla rekordnu cijenu

Aukcijska kuća Bonhams prenosi da je karta Mjesečeve površine prodana u četvrtak za astronomskih 218.000 dolara. Očekivalo se da će doseći cijenu između 70.000 i 90.000 dolara Na aukciji su se prodavali predmeti iz samih začetaka američkih svemirskih misija pa do NASA-inih predmeta za svemirske letjelice.

Među ponuđenim predmetima bile su i tri kontrolne liste spuštanja na Mjesec koje je potpisao Aldrin. Bile su procijenjene na 125.000 do 175.000 dolara, ali nisu prodane. 'Ova aukcija sadrži predmete vezane za povijest istraživanja svemira. Posebno samo koncentrirani na Apollo 11 zbog 40 obljetnice tog događaja', rekao je Christine Geiger ie aujkcijske kuće Bonhams. (Hina/Reuters)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene