Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve više problema za Zemlju

VIDEO: 'Zaboravljena' opasnost - crni ugljik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok svjetski vođe vode borbu oko sporazuma za smanjenje emisije štetnog ugljičnog dioksida i ostalih stakleničkih plinova u atmosferu, još jedna čestica privlači pažnju i jednako onečišćuje atmosferu - crni ugljik.

NASA je u tu svrhu objavila animirani video, koji dočarava koliko je crni ugljik raširen u Zemljinoj atmosferi, koristeći satelitske podatke. Crni ugljik proizvod je nepotpunog sagorijevanja, a nastaje u industrijskoj proizvodnji, požarima, prometu, izgaranju ugljena u domovima te sagorijevanju goriva od biološke mase, prenosi AP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sumaglica smanjila vidljivost VIDEO Udišu otrovni smog pun čestica koje izazivaju rak pluća: "Ovo postaje noćna mora" Slika nije dostupna Globalno zatopljenje najviše će ugroziti Sredozemlje

>> Oceani nikad topliji

>> Ledenjaci se tope alarmantnom brzinom

No, ova čestica štetna je zbog toga, što upija sunčevu svijetlost u atmosferi te na taj način grije zrak i čini same atmosferske prilike vrlo nestabilnima, tvrde određeni svjetski stručnjaci za klimatske promijene. Na sve dosadašnje probleme s globalnim zagrijavanjem, sudionici summita u Kopenhagenu, čini se, na pomolu imaju i ovaj novi problem, a ne mogu se dogovoriti niti oko dosadašnjih.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene