Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Čuda prirode

VIDEO: Mrav teškaš nosi 100 puta teži teret od sebe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Svi znaju da mravi mogu podići i nositi terete i do nekoliko desetina puta teže od sebe samih, no ovaj sa slike, vjerovali ili ne, nosi uteg koji je čak 100 puta teži od njega - i to naglavačke!

Pročitajte i ovo In Magazin: Harrison Ford - 6 Već treća vrsta Gmizavac dobio ime po legendarnom glumcu: ''Ti znanstvenici stalno nazivaju stvorenja po meni, ali uvijek ona koja plaše djecu'' Ostaci teretnog zrakoplova ''OPASAN MATERIJAL'' Otkriveno što je točno iz Srbije prevozio zrakoplov koji se srušio u Grčkoj: ''Oružje je bilo namijenjeno obuci vojske krajnjeg kupca''

Radi se o takozvanom azijskom zelenom mravu (Oecophylla smaragdina), koji na glatkoj površini, i naglavačke, nosi uteg od 500 miligrama. Fotografija koju vidite dobila je i prvu nagradu na natjecanju Vijeća za biotehnologiju i biološka znanstvena istraživanja (BBSRC), piše portal popsci.com.

Zeleni mravi, odnosno njihove noge, imaju sićušne vlažne jastučiće, koji iskorištavaju iste osobine površinske napetosti, koja vlažna mikroskopska stakla za slajdove drži zajedno. Na taj način, ti mravi mogu hodati i po najispoliranijim površinama, ali ne samo to, jer ti mravi kontroliraju i koliko će se jako držati za neku površinu. To rade na taj način da pod manjim teretima skupe noge i koriste manje jastučića za držanje na površini, dok pod velikim opterećenjima rade upravo suprotno.

Ipak, kako biste vidjeli, kako to ovi mali snagatori rade, snimljen je i video, koji to sve zorno prikazuje.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene