Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nove tehnologije

VIDEO: Kojim se tehnikama koriste tajne službe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko god misli da na velikim okupljanjima može raditi što hoće jer ga nitko ne može pronaći u masi, grdno se prevario. Ovo je fotografija s inauguracije američkog predsjednika Baracka Obame. Na njezinu primjeru otkrivamo kakvim se tehnikama koriste tajne službe.

Poput scene iz nekog filma o tajnim vladinim projektima nadzora cijelog svijeta. Golema panoramska snimka, poput one satelitske, snimljena u kvaliteti 250 puta većoj od one koju posjeduje prosječni fotoaparat. Fotografija dovoljno velika i oštra, da jasno možemo vidjeti izraze lica svakog od tisuća okupljenih toga dana.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović u studiju Dnevnika Nove TV - 1 Analiza Ivane Petrović "Čudi me kada se govori da će doći do potpunog zaokreta u politici SAD-a. Ipak nešto ostaje" Slika nije dostupna ujedinjenje amerike Povijesna svečanost koju je pratio cijeli svijet: Trenuci koji su obilježili Bidenovu inauguraciju

Zapravo, radi se o snimci najobičnijeg fotoaparata. No tajna je u tome da on mora biti spojen na tehnološko čudo koje to omogućuje, a to je uređaj koji je kombinacija robotskog stalka za fotoaparat i programa za obradu fotografija. Nakon što korisnik snimi prvu, ovaj uređaj napravi još mnoštvo fotografija, malim, ali preciznim pomacima u svim smjerovima, kutovima, stupnjevima uvećanja. Nakon završetka snimanja, ugrađeni program sve te snimke spoji u jednu divovsku fotografiju.

Stručnjaci za sigurnost kažu da su ovakve tehnologije potpuno uobičajena procedura u osiguranjima skupova visokog rizika, koji zahtijevaju potpuni nadzor. Ovaj uređaj u Americi može kupiti bilo tko, za svega 400-tinjak dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene