Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lekcije

VIDEO: Kako otkriti vodu na Mjesecu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stiže NASA-ina lekcija kako pronaći vodu na Mjesecu.

Pročitajte i ovo Arian U Njemačkoj Velika potraga za nestalim autističnim dječakom (6): Arian ne reagira na verbalne pozive, policija morala posegnuti za kreativnim mjerama Danka Ilić tijelo nije pronađeno Rekonstrukcija monstruoznog ubojstva malene Danke: Ovo je i dalje najveća enigma

U zabavnom i vrlo edukativnom videu, NASA-in stručnjak objašnjava koji je najbolji način da se otkrije prisutnost vode na Mjesecu, uz pomoć njihove letjelice LRO-a (Lunar Reconnaissance Orbiter), koji je specijalno opremljen upravo za taj zadatak.

Prema NASA-i odgovor je jednostavan i valja brojati samo neutrone koji se uzdižu s Mjeseca oslobođeni bombardiranjem kozmičkim zrakama. Ključ svega zapravo je traženje atoma vodika, a svaki put kad se neutron sudari s vodikom, on znatno uspori pri uzdizanju s Mjeseca, za razliku od sudaranja s molekulama, kad zadržava većinu svojeg ubrzanja.

LRO može mjeriti neutrone koji su brži i sporiji, a tamo gdje su sporiji, objašnjavaju u NASA-i, ima vodika, a gdje ima vodika, pretpostavljaju, mora biti i vode.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene