Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čudo iz Japana

VIDEO: Je li ovo čovjek ili robot?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Japanu je predstavljen najnoviji projekt profesora Hiroshija Ishigura sa sveučilišta u Osaki i tvrtke Kokoro nazvan Geminoid DK. Ovaj ultrarealistični robot predstavlja sljedeći korak u razvoju robotske tehnologije.

Ova verzija Geminoida modelirana je prema profesoru Henriku Scharfeu sa sveučilišta u Aalborgu u Danskoj gdje će robot ubuduće biti smješten. Kao i drugi roboti načinjeni u ovom projektu, Geminoid DK je kontroliran preko sustava koji hvata i registrira pokrete osobe koja kontrolira robota.

Pročitajte i ovo Danska zastava Pod pritiskom Zapovjednik danske vojske dao ostavku Mette Frederiksen pozvala i druge da to učine Danska premijerka: "Svu artiljeriju koju imamo poslat ćemo Ukrajini"

Podsjećamo, prije šest godina izrađen je prvi geminod nazvan HI-1, a bio je nalik na idejnog začetnika profesora Hiroshija Ishigura. U proljeće 2010. godine napravljen je ženski robot Geminoid F koji je bio jednostavnija verzija originala.

>>VIDEO: Leteći robot svirao na klaviru

Budućnost?

U ovom trenutku nije poznata buduća uporaba ovih robota osim namjere znanstvenika da istražuju ljudsko – robotske interakcije. Budući roboti će, nada se profesor Ishiguro, izaći iz tvornica i ući u svakodnevni život. On se također nada kako će roboti jednog dana pomagati ljudima sa mnoštvom zadaća – od kućanskih poslova, brige za starije, pomoći u fizikalnoj terapiji, brizi za bolesne, poučavanju djece, posluživanju hrane i mnogim drugim. No, kako bi se lakše svidjeli ljudima, roboti će se morati ponašati više kao ljudi a manje kao strojevi, što je i cilj ovog projekta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene