Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Uistinu je čaroban'

VIDEO: Apple predstavio iPad - 'To vrišti!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon nekoliko mjeseci spekulacija, Steven P. Jobs napokon je predstavio iPad.

Predsjednik uprave Applea Steve Jobs je u San Franciscu predstavio iPad, ‘tablet’ računalo koje je nazvao ‘uistinu čarobnim'. Cijena novog Appelovog uređaja je 499 dolara. Ovaj revolucionarni uređaj, kako ga je tijekom predstavljanja nazvao Jobs, trebao bi promijeniti način na koji se konzumiraju mediji. Prilikom predstavljana iPada, na velikom ekranu pozornice pojavile su se snimke novog gadgeta, a Jobs ga je pokazivao okupljenima. 'Godinama smo se to pitali kako bi stvorili novu kategoriju koja će biti bolja u ključnim zadacima, bolja od laptopa, bolja i od smartphonea’, kazao je čelnik Appela.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Obama štiti bolesnog Jobsa? Puštene fotografije Obame sa Jobsom i Zuckerbergom Slika nije dostupna Američki tabloidi pišu Steve Jobs sve lošije?

‘Ono što ovaj uređaj radi je izvanredno’, rekao je Jobs. ‘To je najbolje iskustvo s pregledavanjem koje ste ikada imali. Daleko bolje od laptopa i od 'smartphonea'‘, dodao je. iPad će djelovati kao svojevrsno karika koja nedostaje između 'smartphonea' i laptopa. Model koji je Jobs pokazao na promociji u San Franciscu radi bez hardverske tipkovnice, a Jobs je tipkao na ‘touch screen’. iPad ima zaslon od 25 cm, radi s postojećim aplikacijama ‘Apple storea’, a bit će dostupan u verzijama 16 i 64 gigabajta, rekao je Jobs.
Jobs je kazao kako je iPad brz poput munje. ‘To vrišti’, rekao je opisujući brzinu nove Appleove atrakcije, na čijoj je promociji bio i bivši potpredsjednik SAD-a, Al Gore.

Neki predstavnici tiskanih medija, koji se bore s padom prihoda, posljednjih su nekoliko tjedana izražavali nadu da bi popularnost Appleova ‘tableta’ mogla obnoviti interes za njihove sadržaje, i donijeti nove prihode putem pretplate ili kupnje sadržaja preko iTunesa, koji nosi glavninu prodaje u glazbenoj industriji. Na promociji je Jobs pokazao nekoliko funkcija iPad-a, uključujući Google Street View i funkciju čitača, koju je koristio za pregled članaka New York Timesa i magazina Time. Očekuje se da će ‘Tablet’ računalo uzdrmati tržište e-čitača, prikazivanjem knjiga, te članaka iz novina i magazina, na svome zaslonu u boji. Analitičari predviđaju da će mu se cijene kretati od 600 do 1000 dolara.

Apple je razmatrao izradu takvog uređaja još od 1983., a neki manji proizvođači elektronike već su ponudili ‘tablet’ računala na tržištu, uglavnom bez uspjeha. Tvrtka GRIDPad Systems je 1989. predstavila prijenosno računalo toga tipa, a tvrtka Momenta je 1991. predstavila ‘pentop’ koji je povučen s tržišta nakon 10 mjeseci. AT&T je od 1993. do 1994. prodavao osobni komunikator s ‘touch screenom’, a Microsoft je početkom 2000-ih predstavio Tablet PC, kao i Compaq i Toshiba, no potrošači ih nisu prihvatili. I sam Apple je doživio neuspjeh s osobnim digitalnim pomoćnikom koji je bilježio pisanje rukom, a proizvodio se od 1993. do 1998. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene