Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najstariji pronađeni?

VIDEO: 3D rekonstrukcija fosila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mali, nepravilni oblici fosila pronađeni na jugu Australije mogli bi biti najstariji pronađeni ostaci jednostavnog života.


 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pronađeni u Indiji Fosili stari 1.6 milijardi godina mogli bi biti najstarije biljke Slika nije dostupna Senzacionalno otkriće Znanstvenici pronašli najstariji dokaz života na Zemlji, puno stariji nego se mislilo

Kolekcija krugova, nakovnja, vilica i prstenova otkriveni na području Flinders Rangetrs, najvjerojatnije su spužve, tvrdi tim istraživača sa Princetona. Kamenje u kojem su oblici pronađeni, stari su između 640 i 650 milijuna godina. To je najmanje 70 milijuna godina starije od poslejdnjih najstarijih fosila, piše BBC.

Istraživanje, koje je vodio profesor Adam Maloof, objavljen je u magazinu Nature Geoscience. 'Mislim da bi mogli sa sigurnošću reći da su naše spužve prva uvjerljiva tijela fosila životinja prije vendijskog razdoblja’, kazao je Maloof.

Period Ediacaran koje je završilo krajem posljednje velike globalne glacijacije, proizvelo je nepobitan dokaz o životu životinja, poput Kimberalle, čiji su ostaci pronađeni u sedimentima starim 555 milijuna godina u Australiji i Rusiji. No, dok se u tim oblicima prepoznaju životinje, oblici s područja Flinders karakterizirani su kao takvi tek nakon dugotrajne analize.

Tim s Princetona pronašao ih je slučajno dok je proučavao kamenje za koje su mislili da bi mogli sadržavati odgovore o uvjetima okoliša netom prije ledenog doba. ‘Navikli smo pronalaziti kamenje u kojem se nalaze komadići blata, i isprva smo mislili da upravo to vidimo’, rekao je profesor Maloof.

‘Ali tada smo primijetili oblike koji se ponavljaju, koje smo svugdje pronalazili, vilice, prstene, perforirane ploče i nakovnji. Do druge godine, shvatili smo da smo nabasali na neku vrstu organizama, i odlučili smo analizirati fosile. Nitko nije očekivao da ćemo pronaći životinje koje su živjele prije ledenog doba. Odjednom smo suočeni s pitanjem kako su te životinje preživjeli ledeno doba’, kaže Maloof.

Tim nije mogao odstraniti fosile iz oklopa jer su bili potpuno u njemu, ali i napravljeni od istog materijala (kalcita). Umjesto toga, tim je oblike narezao na tanke dijelove i napravio digitalnu rekonstrukciju oblika i njihovu unutrašnju strukturu koju možete pogledati u priloženom videu. Rezultat je objekt velik oko jednog centimetra koji najviše podsjeća na spužvu. Ključ za ovu interpretaciju je postojanje malih kanala promjera oko jedan milimetar u organizmima. Moderne spužve imaju slične strukture. Koriste te kanale kako bi došli do hrane dok morska voda teče kroz njih.

Najstarije poznate, općenito prihvaćene fosilne spužve prije onih pronađenih na Flindersu, stare su oko 520 milijuna godina. No, nisu još svi spremni prihvatiti tvrdnje Princetona.
Dr. Jim Gehling, stariji istraživač u South Australian muzeju rekao je kako nije vidio uvjerljivi dokaz koji bi podržao ovu interpretaciju da su navedeni oblicu pradavne spužve. ‘Mogle bi biti i mineralizirane bakterijske stanice ili neka vrsta jednostaničnih mikroba’, kazao je.

‘Problem je da ne znamo kako su prve spužve izgledale. To znači da bi otkriće bilo kojeg kamena koji izgleda kao nedavno pronađeno iz tog doba, moglo dovesti do tvrdnji o najstarijem fosilu’, zaključio je.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene