Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezamisliv život bez interneta

VIDEO: 20 godina tri čarobna slova 'www'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije točno 20 godina jedan britanski znanstvenik osmislio je uslugu prikazivanja informacija na Internetu. Rođen je www, odnosno World Wide Web. Bio je to preduvjet za munjevito širenje Interneta – 'mreže svih mreža' bez koje je život danas nezamisliv.

Možete li zamisliti život bez surfanja? E, upravo to nam je omogućio World Wide Web. Internet kakav danas poznajemo možemo zahvaliti Timu Barnersu Leeju, britanskom znanstveniku. On je bio taj koji je napravio prvu web stranicu i ispunio je tekstom. 'Dobra internetska stranica je ona koja vas potakne da istražujete sve više i više', rekao je tvorac World Wide Weba Tim Berners Lee.

Pročitajte i ovo Ilustracija Četvrti napad u godini Uskršnji ''doručak'' na pučini: Morski pas ugrizao surfera za desnu nogu Surferi okupirali istarske plaže - 2 MEKA ZA SURFERE Za njih prava sezona tek počinje - jahači vjetra i valova okupirali jug Istre: "Kada bura stiže, stižemo i mi!"

Web stranice, serveri, browseri, linkovi. Sve to je osmislio sir Lee. I poklonio. Od 1993. Internet je dan na slobodnu uporabu. Do tada su ga koristili tek vojska i znanstvenici. Ekspanzija je počela. 'Prvih 10 godina weba spajali smo računala. Sada ubrzano spajamo mobitele. Spajamo raznorazne uređaje, od perilica za suđe do vrtnih prskalica', rekao je Eric Auchard, Reutersov kolumnist.

U Hrvatskoj ga koristi manje od polovice stanovništva. U svijetu milijarde. Život bez njega postao je nezamisliv. Sve više ga koriste političari. Preko njega se običnom puku pokušava približiti britanska kraljica, ali i poglavar Katoličke crkve. Uz bezbroj prednosti, World Wide Web pokazao je i nedostatke. Nerijetko se koristi u protuzakonite svrhe.

Internetska pedofilija postala je prava pošast. Internet se koristi za upućivanje prijetnji, za prikazivanje snimki koje zgražaju svijet. Pa ipak, korištenje Interneta sve je raširenije. A svijet sve više sliči na jedno pravo veliko globalno selo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene