Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posvađali se zbog žene

Van Goghovo uho odsjekao je Gauguin?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povijest je zapamtila Van Gogha kao slikara koji si je u napadu ludila sam odrezao uho. No prema najnovijim istraživanjima, povijest je bila u krivu.

Istraživači vjeruju da je u stvari slikarov prijatelj, Paul Gauguin, bio taj koji mu je odrezao uho. Cijeli incident nije se dogodio zbog neslaganja oko umjetnosti, kako bi neki mogli pomisliti, već zbog – prostitutke. Ova teorija kruna je 10-godišnjeg rada i istraživanja njemačkih povjesničara. Oni vjeruju kako je priču o samoozljeđivanju izmislio upravo Gauguin kako bi zaštitio sebe.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Istina na vidjelu Otkrivena pisma: Van Gogh nije bio lud Slika nije dostupna Švicarska: Četiri ukradene slike procijenjene na više od 164 milijuna eura

Ono što je neosporno jest da je Van Gogh izgubio uho kada su dva umjetnika živjela skupa na jugu Francuske u prosincu 1888., gdje je Van Gogh želio osnovati umjetničku koloniju. Dvojica su se znala svađati zbog umjetnosti. Van Gogh je smatrao da umjetnik treba slikati ono što vidi, dok je Guguin slikao prema sjećanju. No u ovom slučaju posvađali su se zbog prostitutke po imenu Rachel, izvan bordela gdje je živjela, kako navode istraživači.

Hans Kaufmann sa sveučilišta u Hamburgu tvrdi: 'Kako bi se riješio Van Gogha koji ga je molio da ostane, Gauguin je zamahnuo svojim oružjem prema njemu, dok su bili ispred bordela. Odsjekao mu je lijevo uho, ali ne možemo reći je li to bilo namjerno ili slučajno. Idućeg dana kada ga je policija ispitivala, Gauguin je izmislio priču o samoozljeđivanju.'
Van Gogh u krevetu policiji nije dao nikakve informacije. No, bio je toliko uznemiren time što ga je prijatelj napustio, da si je na kraju ispalio metak u prsa . Moguće da je i bolovao od trovanja živom iz boja koje je koristio za slikanje.

Akademici smatraju da je prihvaćena teorija o tome kako si je Van Gogh sam odrezao uho, bazirana potpuno na Gauguinovoj priči. Van Gogh nikad o tome nije govorio. Da je istina izašla na vidjelo Gauguin bi završio u zatvoru, a Van Gogh nikad ne bi ostvario svoje naume o koloniji. Kajući se, Gauguin je bacio svoj mač u rijeku Rhonu, a nikad nije pronađena ni britva s kojom se Van Gogh navodno porezao. Postoje mnoge teorije zašto si je poznati slikar odrezao uho, no sve do sada teorija o samoozljeđivanju nije dovođena u pitanje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene