Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Megalodicopia hians

Upoznajte predatorska 'usta' koja žive na dnu oceana!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Megalodicopia hians je morska životinja iz skupine plaštenjaka, a jedinstvena je po svom predatorskom stilu hranjenja.

Plaštenjaci su skupina morskih životinja iz koljena svitkovaca i skupine bezlubanjaca koji nastanjuju sva mora i žive od plićaka do dubina od nekoliko tisuća metara. Vrećastog su oblika i žive pričvršćeni za morsko dno ili neku drugu podlogu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predator u akciji Nepoznato 'čudovište' noću siše krv, zasad stradalo oko 200 životinja Slika nije dostupna Prijeti mu višegodišnji zatvor OPREZ Čuvajte se ovakvih manijaka s Facebooka!

Iako se plaštenjaci hrane filtriranjem vode, Megalodicopia hians je predator koji, poput biljki mesožderki, čeka da mu se približi slasan zaloga. I tu počinje horor. Unatoč svojem jednostavnom izgledu, ovaj 12-ak centimetara širok hermafrodit je daleki čovjekov rođak. Naime, i ljudi i plaštenjaci pripadaju koljenu Chordata (svitkovci).

Ovi predatori mogu se naći duž obale sjeverne Kalifornije. Ronioci ih 'skupljaju' na dubini od 180 do čak 1.000 metara što baš i nije jednostavan posao, posebice stoga jer najčešće umiru ako ih se otrgne s površine na koju su pričvršćeni. Ronioci stoga sa sobom nose mnoštvo alata kako bi ih mogli iznijeti žive iz oceana. Nakon što odvoje dovoljno velik komad staništa na koji je Megalodicopia hians pričvršćena pohranjuju se u kutije kako bi se zaštitile od kontaminacije vodom na površini i razlika u temperaturi.

Jednom kad se nađu u akvariju mogu preživjeti i do dvije godine. Razmnožavaju se poput ostalih plaštenjaka - sami sebe oplođuju kad god im to odgovara.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene