top box 1 test
113714
113714
113714
113714
113714

Umro istaknuti matematičar Svetozar Kurepa

  • , 04.02.2010., 11:53
  • Autor:
  • komentara

Istaknuti znanstvenik, matematičar, profesor emeritus Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Svetozar Kurepa umro je u Zagrebu 2. veljače u 81. godini.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Rođen je u Majskim Poljanama pokraj Gline 25. svibnja 1929. U Zagrebu je diplomirao 1952. i doktorirao 1958. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Radio je u Zavodu za primijenjenu matematiku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta najprije kao asistent potom docent, izvanredni i na koncu redoviti profesor od 1966.

Kurepa se usavršavao na istaknutim sveučilištima u Americi do početka 70-tih godina. Na matematičkom odjelu PMF-a bio je predstojnik Zavoda za analizu, bavio se funkcionalnom analizom posebno teorijom operatora, teorijom funkcionalnih jednadžbi i teorijom mjere.

Najznačajniji su mu rezultati u istraživanju korijena normalnih operatora, objavio je više od 70 znanstvenih radova i više od 20 udžbenika i monografija od kojih su najznačajniji: Konačno dimenzionalni vektori, prostori i primjene, Matematička analiza I, II, III, Funkcionalna analiza: Elementi teorije operatora.

Profesor Kurepa bio je poput svog znamenitog rođaka Đure Kurepe također poznatog matematičara i autor je udžbenika Matematike za osnovne škole i gimnazije iz koje su generacije učenika stjecale znanje. Dobitnik je Nagrade za znanost 'Ruđer Bošković', Nagrade Grada Zagreba i Nagrade 'Davorin Trstenjak'. Za doprinos umjetničkoj znanosti promoviran je u zvanje profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu, a 2006. godine dobio je Državnu nagradu za životno djelo iz područja prirodnih znanosti.

Pokop Svetozara Kurepe bit će u ponedjeljak, 8. veljače u 14.10 sati na zagrebačkom Mirogoju. (Hina)

  • Ispiši
  • Ocijeni:
  • ( glas(ova))

Komentari ( komentara do sada)

Komentiraj

tvoj komentar:

11dbea2b24_60986325 Doznajte kome bi dug mogao biti oprošten (Video: Dnevnik Nove TV)

Ministar financija, kako je najavio, nastavlja raditi na rješenju za građane koji su u blokadi zbog duga od 10 tisuća kuna ili manje. Oni većinom duguju bankama ili telekomunikacijskim tvrtkama. Vladin tim je s njima održao sastanak. Načelni dogovor je postignut, dug će se opraštati, ali samo za tri vrste blokiranih građana.Dnevnik.hr na Facebooku

 
 


DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se