113714
113714
113714
113714
113714

Umro istaknuti matematičar Svetozar Kurepa

  • , 04.02.2010., 11:53
  • Autor:
  • komentara

Istaknuti znanstvenik, matematičar, profesor emeritus Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Svetozar Kurepa umro je u Zagrebu 2. veljače u 81. godini.

 
 
 
 

Rođen je u Majskim Poljanama pokraj Gline 25. svibnja 1929. U Zagrebu je diplomirao 1952. i doktorirao 1958. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Radio je u Zavodu za primijenjenu matematiku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta najprije kao asistent potom docent, izvanredni i na koncu redoviti profesor od 1966.

Kurepa se usavršavao na istaknutim sveučilištima u Americi do početka 70-tih godina. Na matematičkom odjelu PMF-a bio je predstojnik Zavoda za analizu, bavio se funkcionalnom analizom posebno teorijom operatora, teorijom funkcionalnih jednadžbi i teorijom mjere.

Najznačajniji su mu rezultati u istraživanju korijena normalnih operatora, objavio je više od 70 znanstvenih radova i više od 20 udžbenika i monografija od kojih su najznačajniji: Konačno dimenzionalni vektori, prostori i primjene, Matematička analiza I, II, III, Funkcionalna analiza: Elementi teorije operatora.

Profesor Kurepa bio je poput svog znamenitog rođaka Đure Kurepe također poznatog matematičara i autor je udžbenika Matematike za osnovne škole i gimnazije iz koje su generacije učenika stjecale znanje. Dobitnik je Nagrade za znanost 'Ruđer Bošković', Nagrade Grada Zagreba i Nagrade 'Davorin Trstenjak'. Za doprinos umjetničkoj znanosti promoviran je u zvanje profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu, a 2006. godine dobio je Državnu nagradu za životno djelo iz područja prirodnih znanosti.

Pokop Svetozara Kurepe bit će u ponedjeljak, 8. veljače u 14.10 sati na zagrebačkom Mirogoju. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se