top box 1 test
113714
113714
113714
113714
113714

Umro istaknuti matematičar Svetozar Kurepa

  • , 04.02.2010., 11:53
  • Autor:
  • komentara

Istaknuti znanstvenik, matematičar, profesor emeritus Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu prof. dr. Svetozar Kurepa umro je u Zagrebu 2. veljače u 81. godini.

 
 
 
 
Svetozar Kurepa (Foto: Dnevnik.hr)
Svetozar Kurepa (Foto: Dnevnik.hr)
Svetozar Kurepa (Foto: Dnevnik.hr)

Svetozar Kurepa objavio je više od 70 znanstvenih radova i 20 udžbenika

Rođen je u Majskim Poljanama pokraj Gline 25. svibnja 1929. U Zagrebu je diplomirao 1952. i doktorirao 1958. godine na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Radio je u Zavodu za primijenjenu matematiku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta najprije kao asistent potom docent, izvanredni i na koncu redoviti profesor od 1966.

Kurepa se usavršavao na istaknutim sveučilištima u Americi do početka 70-tih godina. Na matematičkom odjelu PMF-a bio je predstojnik Zavoda za analizu, bavio se funkcionalnom analizom posebno teorijom operatora, teorijom funkcionalnih jednadžbi i teorijom mjere.

Najznačajniji su mu rezultati u istraživanju korijena normalnih operatora, objavio je više od 70 znanstvenih radova i više od 20 udžbenika i monografija od kojih su najznačajniji: Konačno dimenzionalni vektori, prostori i primjene, Matematička analiza I, II, III, Funkcionalna analiza: Elementi teorije operatora.

Profesor Kurepa bio je poput svog znamenitog rođaka Đure Kurepe također poznatog matematičara i autor je udžbenika Matematike za osnovne škole i gimnazije iz koje su generacije učenika stjecale znanje. Dobitnik je Nagrade za znanost 'Ruđer Bošković', Nagrade Grada Zagreba i Nagrade 'Davorin Trstenjak'. Za doprinos umjetničkoj znanosti promoviran je u zvanje profesora emeritusa Sveučilišta u Zagrebu, a 2006. godine dobio je Državnu nagradu za životno djelo iz područja prirodnih znanosti.

Pokop Svetozara Kurepe bit će u ponedjeljak, 8. veljače u 14.10 sati na zagrebačkom Mirogoju. (Hina)

  • Ispiši
  • Ocijeni:
  • ( glas(ova))

Komentari ( komentara do sada)

Komentiraj

tvoj komentar:

Brodolom trajekta s 470 putnika, četvero poginulih (Video: Dnevnik Nove TV)

16.04.2014. - "Sve je bilo u redu, a onda se čulo 'buum', zvuk padanja tereta", kazala je Reutersu Cha Eun-ok, koja je bila na palubi i fotografirala. "Tada smo preko zvučnika čuli obavijest da ostanemo na mjestima. Oni koji su ostali na mjestima, ostali su zarobljeni", rekla je.Dnevnik.hr na Facebooku

 
 


DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se