Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uhićenja u SAD-u, Nizozemskoj i Velikoj Britaniji

Uhićeni Anonymous hakeri koji su branili Assangea i WikiLeaks

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Među uhićenim hakerima nalazi se 14 Anonymousa za koje se sumnja da su napali stranice PayPala

Počela su uhićenja članova Anonymousa i LulzSeca koji su se do sada istakli brojnim akcijama hakiranja, no osim jednog 'višeg' člana LulzSeca, čini se da su ostali glavni sudionici hakerskih napada ostali nedirnuti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zamjena za News of the World Unatoč istragama Murdoch najavio nedjeljno izdanje Suna Slika nije dostupna Podržavaju prosvjednike Anonymous hakeri napali i sirijsko ministarstvo obrane

Tako su iz američkog Department of Justicea (DOJ) objavili da je u SAD-u uhićeno 16 ljudi koji se povezuju s Anonymous grupom, četiri su uhićena u Nizozemskoj, a jedan u Velikoj Britaniji.

Prema trenutno poznatim informacijama, 14 njih osumnjičeno je za napad na PayPay prošlog prosinca u operaciji Avenge Assange kada je ova kompanija blokirala donacije WikiLeaksu, jedno se uhićenje dovodi u vezu s napadom na internetsku stranicu InfraGard Tampa Bay, inače partnera FBI-a, dok je jedan uhićeni navodno ukrao povjerljive informacije iz AT&T-a koje su LulzSec objavili u lipnju.

Od 14 uhićenih zbog napada na PayPal jedanaest je hakera i dvije hakerice starih između 20 i 42 godine, dok za jednu osobu identitet nije objavljen. Ako ih sud proglasi krivima čeka ih do deset godina zatvora i novčana kazna u iznosu do 250 tisuća dolara.

Istovremeno, u Londonu je uhićen član LulzSeca – britanski mediji kažu da je riječ o Tflowu za kojeg se tvrdi da je jedan od viših članova u hijerarhiji te organizacije, a zanimljivo je da je riječ o 16-godišnjaku.

Anonymousi svoje napade usmjeravaju na ciljeve za koje smatraju da ugrožavaju slobodu pojedinaca, provode internetsku cenzuru ili su korumpirani pa su tako, osim PayPala, Vise i MasterCarda u posljednje vrijeme napali i kompaniju Monsanto, policiju u Arizoni te državne stranice u Egiptu, Tunisu i Turskoj.

Ekipa iz LulzSeca prvotno je hakirala iz 'zafrkancije', no i njihovo je djelovanje s vremenom postalo sve ozbiljnije i politički motivirano. Najbolji primjer za to jest hakiranje britanskog tabloida The Sun koji je dio Murdochova medijskog carstva i na čijim su internetskim stranicama objavili da je Murdoch nađen mrtav u svom stanu.

Navodno su se dokopali i mailova ekipe iz redakcije Suna koje će navodno objaviti već danas, a pitanje je spremaju li neku odmazdu na ova uhićenja.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene