Obavijesti Video Pretražite Navigacija

U Sahari otkriveno najveće groblje iz kamenog doba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Američki arheolozi otkrili su u Sahari najveće groblje iz kamenog doba, kada to područje nije bila pustinja, objavili su u četvrtak znanstvenici.

To arheološko bogato nalazište, nazvano Gobero, staro je 10.000 godina i sadrži ostatke ljudskih kostura i kostura životinja među kojima ima jezerskih riba i vrlo velikih krokodila.

Pročitajte i ovo Skrnavljenje erdutskog groblja - 1 Užas u Erdutu Napravili kaos na groblju, najgori stradala posljednja počivališta dviju djevojčica: "To može samo nečovjek napraviti" Groblje Ostali šokirani Skandal u Sisku! U obiteljskoj grobnici godinama bila pokopana nepoznata žena: ''On mi je bahato odgovorio''

Gobero se nalazi u središnjem dijelu Sahare u Nigeru, u pustinji Tenere, što znači "pustinja nad pustinjama" na jeziku Tuarega.

Do otkrića je slučajno došao Paul Sereno, paleontolog sa sveučilišta u Chicagu dok je sa svojom ekipom vodio ispitivanja na tom mjestu bogatom fosilima dinosaura.

Istraživači su na nalazištu uspjeli rekonstruirati kostur krokodila Sarcosuchus imperator, jednoga od najvećih na svijetu, koji je izumro, a vladao je obalama afričkih rijeka prije 110 milijuna godina u doba krede.

Isti je paleontolog ondje rekonstruirao Nigersaurusa, dinosaura biljojeda s vilicom od 500 zubi.

Na nalazištu je osim kostiju pronađeno i kameno oruđe te dekorativni predmeti s rupicama, namijenjeni da budu nizani u ogrlicu.

Nalazište je bilo netaknuto, smatraju istražitelji, a o njihovom otkriću bit će u rujnu objavljen članak u američkom časopisu National Geographic.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene