Obavijesti Video Pretražite Navigacija
El Mirador

U Gvatemali pronađen dosad najstariji friz graditeljstva Maya

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Skupina arheologa predvođena Amerikancem Richardom Hasenom objavila je da je u Gvatemali otkrila friz iz 300. prije Krista koji upućuje da je uljudba Maya doživjela svoj vrhunac puno prije nego se to dosad mislilo.

Friz veličine 4 x 3 m načinjen od vapnenca i štukature pronađen je u arheološkom nalazištu El Mirador, u srcu prašume u pokrajini Peten, 650 km sjeverno od prijestolnice.

Pročitajte i ovo Jasenka Vukšić, sindikalistica Veće božićnice i regresi Uskoro veće plaće za 120.000 zaposlenih u jednom sektoru: "Ići će nekakvih 8 do 18 posto" Gvatemala nema opasnosti od tsunamija Snažan potres magnitude 6,4 pogodio Gvatemalu i dijelove južnog Meksika

Friz, dobro očuvan, predstavlja Ixbalanquea i Hunapua, sinove bogova mayanske svete knjige Popol Vuha ('Knjiga savjeta') kako plivaju u rijeci u nazočnosti 'nebeskih čudovišta', rekao je Hasen.

Otkriće se dogodilo u času kada stručnjaci istražuju mreže kanala za natapanje koje su se gradile u to vrijeme budući da nije bilo rijeka ni podzemnih voda u toj prašumi uz granicu s Meksikom.

Najvažnija otkrića povezana s civilizacijom Maya u El Miradoru potječu iz 200. i 150. prije Krista, a među njima je i glasovita piramida La Danta koja se smatra jednim od najvećih spomenika pretpovijesnih kultura.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene