Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pažnja, snima se!

Trojanac za Androide snima telefonske razgovore bez znanja korisnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovaj trojanac teoretski bi mogao snimiti telefonske razgovore korisnika te ih poslati na udaljeni server gdje kojeg su postavili njegovi autori

Prema pisanju na blogu sigurnosne kompanije CA Tehnologies, pojavio se trojanac koji snima telefonske razgovore na Android telefonima bez znanja njihovih vlasnika. Ovaj trojanac skriva se pod nazivom Android System Message, a aktivira se prilikom telefoniranja i snima audio zapise svih dolaznih i odlaznih poziva.

Pročitajte i ovo Kiriakos Micotakis SNAŽAN UDARAC VLADI Špijunski skandal potresa državu na jugu Europe, pljušte ostavke: "Prije nekoliko dana obaviješten sam..." Slika nije dostupna procurila snimka razgovora Državna tužiteljica BiH: "Znam da me godinama nezakonito prate i nadziru. Nije mi to ništa novo"

Telefonske pozive, kao i podatke o samim pozivima pohranjuje na microSD memorijsku karticu telefona, a posebno je zanimljivo što sadrži i konfiguracijsku datoteku s informacijama o udaljenom serveru, što teoretski znači da bi se ti podatci mogli slati na server kojim upravljaju napadači, tj. oni koji su i dizajnirali ovaj trojanac.

Ipak, kako kaže sigurnosni istraživač Dinesh Venkatesan, a prenosi Ars Tehnica, zbog greške u kodu, taj proces trenutno nije moguće izvršiti – za pretpostaviti je da će se i to u budućnosti promijeniti te da će se datoteke moći prebacivati s telefona na server.

Ono što treba napomenuti jest da ovaj trojanac korisnici moraju sami instalirati, na isti način kao i sve druge aplikacije te se u objašnjenju aplikacije čak i spominje da je njena uloga snimanje audio zapisa, što bi trebali primijetiti svi korisnici koji čitaju upozorenja koja se pojavljuju prilikom instaliranja aplikacija na Android telefonima.

Ipak, kako velik broj korisnika samo preleti preko ovih informacija i odmah instalira aplikacije, oni neće niti primijetiti što su instalirali na svoj telefon.

Ovaj se trojanac još nije pojavio među Android pametnim telefonima, već samo na 'malware collection' kanalima te Venkatesan nije siguran kako bi se on manifestirao kada bi se raširio među Android uređajima.

Venkatesan također upozorava da je ovo 'godina mobilnog malwarea' te svim korisnicima pametnih telefona savjetuje 'poštovanje osnovnih sigurnosnih principa prilikom surfanja internetom i instaliranja aplikacija'.

To se pogotovo odnosi na korisnike Androida čija je online trgovina aplikacijama puno otvorenija u odnosu na iOS te koji mogu jednostavno instalirati i aplikacije koje nisu dopuštene na Android Marketu (čak su i na samom Marketu pronađene neke aplikacije koji su bile zaražene malwareom), dok je za instaliranje takvih aplikacija na iPhone potrebno jailbreakati uređaj.  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene