Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Transfuzijom krvi iz pupkovine djevojčica izliječena od leukemije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šestogodišnjoj djevojčici oboljeloj od leukemije prije tri godine je spašen život transfuzijom krvi iz njezine zamrznute pupkovine, piše američki časopis Pediatrics u siječanjskom broju.

Riječ je o prvom slučaju djeteta oboljelog od leukemije koje je bilo svoj vlastiti davalac krvi iz pupkovine, piše časopis.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

"Postoje veliki izgledi da joj je time spašen život. Simptoma bolesti nema i djevojčica ima izvrsne izglede za ozdravljenje", rekao je Ammar Hayani, pedijatar koji je liječio djevojčicu u bolnici u Illinoisu, u SAD-u. Hayani je koautor napisa objavljenog u Pediatricsu, uz CorCelle (www.corcell.com), privatnu američku banku krvi iz pupkovine.

Djevojčica je prije transfuzije primila agresivnu kemoterapiju i bila je podvrgnuta zračenju cijeloga tijela.

"U ovom stadiju, povratak bolesti se čini malo vjerojatan i kvaliteta njezina života je veoma dobra, puno bolja nego da se liječila matičnim stanicama donatora", rekao je liječnik.

Pediatrics je časopis Američke pedijatarske akademije. Pedijatri se u istom broju očituju za davanje krvi iz pupkovine javnim, a ne
privatnim bankama za osobnu uporabu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene