Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mreža otporna na hakiranje?

A sada – surfanje kvantnim broadbandom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U računalnom svijetu problem više ne predstavlja masivno prenošenje podataka, već možete li te podatke prenijeti sigurno i zaštićeno.

Istraživački tim iz Toshibe, napravio je prvu superbrzu mrežu, koju je, u teoriji, nemoguće hakirati, na način da se priključi na optički kabel i uđe u kvantne karakteristike fotona, u kojima su šifrirani podaci. Spomenuti tim napravio je prijenos podataka kroz više od 40 kilometara dug optički kabel, a tajna leži u slanju 'ključa' primatelju, koji je učitan u kvantnu karakteristiku fotona.

O čemu se tu radi i kako to zapravo štiti podatke? Toshibini istraživači kažu kako zakoni kvantne mehanike štite podatke učitane u fotone, na način da ukoliko netko treći poremeti kvantni ključ, on će ga na taj način promijeniti te će činjenica kako je netko pokušao hakirati podatke biti na taj način vidljiva. Donedavno, taj koncept prijenosa podataka nije bio zamisliv u stvarnosti, iako sam po sebi nije novitet.

Najefikasniji način prenošenja kodiranih kvantnih nizova informacija, obavlja se putem zraka, ali na vrlo ograničenim daljinama, čiji se maksimum mjeri na svega nekoliko stotina metara. Toshibin tim, problem je premostio putem novog detektora fotona, koji je sposoban razabrati pojedinačne fotone na valnim duljinama, potrebnim za prijenos podataka na velike udaljenosti. Uspjeli su postići kvantni prijenos podataka na brzini od jednog megabita po sekundi, što je brzina dovoljna za pokretanje i gledanje online video zapisa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene