95170
95170
95170
95170
95170

Top 10 najpametnijih i najglupljih vrsta pasa

  • , 10.08.2009., 13:03
  • Autor:
  • komentara

Iako vjerojatno mislite kako vaš pas nema puno na pameti osim jela i šetnje pokazalo se kako su psi itekako sposobni brojati do pet, rješavati jednostavne matematičke zadatke i točno razumjeti značenje čak do 250 riječi što ih stavlja u potpuno ravnopravan položaj s prosječnim dvogodišnjakom.

 
 
 
 

No, kao što ni sva djeca nisu ista, nisu isti ni svi psi. Među najpametnijima su graničarski koli, njemački ovčar, pudla, labrador, zlatni retriver, rotvajler, itd., a među 'najglupljima' su engleski buldog, afganistanski hrt, krvosljednik, baset... Stanley Coren, kanadski kinološki stručnjak, objavio je studiju o tome kako psi razmišljaju, uključujući i nekoliko testova koji su prvotno napravljeni za praćenje razvoja djeteta, ali su prilagođeni psećem svijetu, piše The Daily Mail.

Psi mogu brojati do četiri ili pet 

'Prosječan pas je bistar otprilike kao i dvogodišnje dijete. To znači da može razumjeti oko 165 riječi, znakova i signala. Oni bistriji, kojih je otprilike oko 20 posto, u mogu razumjeti oko 250 riječi, znakova ili signala kao otprilike prosječan dvoipolgodišnjak', istaknuo je profesor Coren. Studija je također pokazala kako psi mogu brojati do četiri ili pet, a mogu i primijetiti pogrešku u jednostavnim matematičkim zadacima što znači da mogu zbrajati. 'Psi znaju da je 1+1=2, a ne tri ili jedan', tvrdi profesor.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se