Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nepogrešivi genij

Tesla je predvidio pojavu Blackberryja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavni inovator i inženjer Nikola Tesla, 'jedan od najzanemarenijih genija suvremene znanosti', predvidio je pojavu mobilnog uređaja poput Blackberryja još prije više od stotinu godina.

Pišući 1909. u magazinu Popular Mechanics naveo je kako će se pojaviti prijenosni uređaj za slanje poruka.

Pisao je da će jednog dana biti moguć bežični prijenos poruka širom svijeta i da će taj uređaj biti lako koristiti, te će svi na planetu komunicirati s prijateljima pomoću takvog uređaja. To će, tvrdio je tada Tesla, pokrenuti novu eru u tehnologiji.

Sadašnji urednik magazina Popular Mechanics Seth Porges opisao je Teslina predviđanja u prezentaciji 108 godina futurizma u New Yorku.

Magazin, koji ima devet internacionalnih izdanja i kojeg čitaju milijuni ljudi širom svijeta od svog prvog izdanja u siječnju 1902. pokušava predočiti kako će svijet izgledati u budućnosti.

'Nikola Tesla je bio u stanju predvidjeti tehnologiju koja je i danas, stotinu godina poslije, u svojoj početnoj formi', piše Porges. 'Mnogo je govorio o svojoj velikoj strasti – bežičnoj energiji. Trebalo je neko vrijeme prije nego se razvila, ali rad na fascinantnom bežičnom prijenosu u ovom se trenutku proučava na MIT-u, u Intelu i u brojnim drugim vrhunskim svjetskim laboratorijima'.

Porges podsjeća da se neka Teslina predviđanja, kao što su osobni helikopteri, leteći automobili, aerodromi smješteni na vrhovima divovskih zgrada ili pećnica koja istovremeno služi i kao sušilo za kosu još uvijek nisu do kraja obistinila.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene