Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Svemir se širi zbog 'tamne energije'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čini se da je svemirski teleskop Hubble, koji je NASA još donedavno namjeravala umiroviti, pružio nove dokaze da se svemir širi zahvaljujući utjecaju tajanstvene "tamne energije".

Hubble je snimio fotografije koje, vjeruju znanstvenici, pokazuju utjecaj energije čije je postojanje pretpostavio još Albert Einstein, a koju su fizičari kasnije odbacili kao njegovu najveću zabludu.

Pročitajte i ovo Kiše donijele poplave i jeftiniju struju - 6 Proradile hidroelektrane Kako je Hrvatska zbog jedne stvari koja je mnogima donijela nevolje od velikog uvoznika postala - izvoznik struje Slika nije dostupna Kreće potraga za malim asteroidima ubojicama

No, čini se da je Einstein i ovaj puta bio u pravu.

Astronomi smatraju da su najnovije Hubbleove snimke dokaz da upravo ta misteriozna energija "gura" svemir u njegovu ekspanziju barem posljednjih devet milijardi godina.

- Ovo je prvi puta da raspolažemo bitnim, stvarnim podacima koji upućuju na to da tamna energija uzrokuje širenje svemira, kaže Adam Riess sa Sveučilišta john Hopkins.
   
On i njegovi kolege proučavali su pomoću Hubblea 23 eksplozije supernove, koje su eksplodirale toliko daleko da svjetlost s njih putuje gotovo polovicu starosti svemira da dođe do Zemlje (to je doslovno pogled u prošlost, znanstvenici ih danas vide kakve su bile prije nekih sedam milijardi godina, jer se starost svemira procjenjuje na 13,7 milijardi, op. a.)
 
Kako fizičari danas imaju iznimno dobra saznanja o uvjetima i načinima na koji dolazi do eksplozija supernove, moguće je ne samo odrediti kada se eksplozija dogodila, nego i koliko se brzo svemir u tim trenucima širio.
  
- Supernove nam dođu kao nekakve svemirske sonde koje nam šalju drevne podatke, kaže Riess.
  
Ideju tamne energije u astronomiju je uveo Einstein kao pretpostavku pomoću koje bi se moglo objasniti zašto se svemir ne uruši u samog sebe pod djelovanjem vlastite gravitacije.
 
A upravo je astronom Edwin Hubble, po kojem je svemirski teleskop dobio ime, 1929. godine demonstrirao otkriće da svemir nije statičan i stalno iste veličine, već da se širi. 

To otkriće dovelo je do teorije "velikog praska", a Einsteinova je pretpostavka o postojanju misteriozne energije ponovno postala zanimljiva.
 
Do konačne potvrde o postojanju neke nepoznate energije došlo je 1998. godine. 

Grupa astronoma došla je do, tada zapanjujućih podataka, da se starije eksplozije supernova, čija svjetlost je dulje putovala do nas, udaljavaju od Zemlje mnogo sporije od onih koje su se dogodile kasnije i koje su nam samim time mnogo bliže.

Znanstvenici nisu mogli zaključiti ništa drugo nego da postoji neka tajanstvena sila koja protekom vremena postaje sve jača i ubrzava širenje svemira. 

No, znanstvenici su još uvijek bili sumnjičavi prema ideji tamne energije i otada stalno pokušavaju utvrditi o ćemu je točno riječ. 

- Ideja tamne energije nas uznemirava. U potpunosti se uklapa u podatke kojima raspolažemo, ali naprosto nije ono što smo očekivali, izjavio je Sean Carroll s kalifornijskog Tehnološkog instituta. 

No, tamna energija ne mora svoje porijeklo imati u "velikom prasku".

Objašnjenje možda leži u mogućnosti da tamna energija nema porijeklo u trenutku velikog praska, već može biti proizvod samog svemira, što je i sam Einstein imao na umu kad ju je predložio.

No, isto je tako moguće da sila gravitacije još uvijek krije tajne o kojima nemamo saznanja, a koje su ključne za otkrivanje načina na koji svemir funkcionira, širi se i živi.

  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene