Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Šutljivi svjedok promjena u posljednjih 10 tisuća godina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Švedskoj je otkriveno najstarije drvo na svijetu. Smreku staru 9 550 godina koja je počela rasti kratko nakon posljednjeg Ledenog doba, na planini Fulu pronašli su znanstvenici sa Sveučilišta Umea.

Do sada se vjerovalo da je najstarije drvo na Zemlji 4,768 godina star bor Methuelah u Kaliforniji, a kao takvo je upisano i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Pročitajte i ovo Ilustracija Velika prijetnja "Ako Ukrajina padne, ovo je sljedeća meta": Bivši general otkrio Putinov sljedeći cilj Ilustracija Čeka se ratifikacija Švedska korak bliže NATO-u: Poznato kada će ključna zemlja glasati o pristupanju

No, tim predvođen profesorom Leifom Kullmanom na Fulu je pronašao dvadesetak smreka koje su starije od 8,000 godina. 

'Otkriće ovog drveta bilo je veliko iznenađenje jer do sada smo mislili da je ova vrsta smreke počela rasti mnogo kasnije u ovom dijelu svijeta', rekao je profesor Kullman.

Starost švedske smreke određena je pomoću analize genetskega materijala u laboratoriju u Miamiju.

Za smreke, koje prema Kullmanu daju bogat uvid u klimatske promjene, smatralo se da su relativno nova stabla u Švedskoj, stoga će ovo otkriće promjeniti mnoga mišljenja.

Ljeta su prije 9,500 godina bila toplija nego sada. Drvo je najvjerojatnije opstalo zbog nekoliko faktora: općenito hladna i suha klima, nekoliko požara šuma i relativno malo ljudi, smatraju znanstvenici.

Vlasti sada razmatraju prijedlog da se drvo ogradi kako bi ga zaštitili od lovaca na trofeje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene