Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spektakularan prizor u svemiru

Supermasivna crna rupa proždire zvijezdu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Astronomi su u sazviježđu zmaja opazili supermasivnu crnu rupu u trenutku dok ona 'proždire' obližnju zvijezdu. Taj rijedak svemirski fenomen uočen je na 3,9 milijardi svjetlosnih godina udaljenosti od Zemlje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna VRUĆI METAL Novi Suzuki Swift Sport – heroj ulice vraća se u rujnu! Slika nije dostupna Svemirska čuda VELIKO OTKRIĆE - Prvi put je nešto uspjelo pobjeći crnoj rupi

Prvo je NASA-in satelit Swift zabilježio jak i neobičan snop zračenja X i gamma zraka iz navedenog sazviježđa u ožujku, a nedugo potom astronomi su došli do zaključka kako radi o crnoj rupi koja se 'pali' dok usisava u sebe obližnju zvijezdu.

Snimljena crna rupa, kažu astronomi, veličinom izgleda da je dvaput veća masom od crne rupe u središtu naše galaksije, a ima i osam milijuna puta veću masu od našeg Sunca.

U procesu proždiranja zvijezde, oko crne rupe se stvara disk plina koji se vrti uokolo i zagrijava na temperature od nekoliko milijuna stupnjeva Celzijusa. Gravitacija pritom trga zvijezdu na komade, a u središtu rupe se stvaraju, s jedne i druge strane, dva mlaza kroz koje dio čestica zvijezde može pobjeći brzinom koja je na 90 posto brzine svjetlosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene