Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pazite što pišete!

Sudac naredio: Ili se ispričaj na Facebooku ili ideš u zatvor!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog napisanog statusa na Facebooku u kojem je napao ženu od koje se razvodi, sudac je naredio Amerikancu da se mora ispričati na Facebooku, a ako to ne napravi mora ići u zatvor

Iako je Facebook namijenjen komunikaciji i dijeljenju sadržaja s prijateljima, mnogima ova društvena mreža služi i kao ispušni ventil putem kojeg se mogu požaliti prijateljima oko nekih negativnih stvari iz života te s virtualnom zajednicom podijeliti svoje frustracije.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ruwiki Novi Putinov projekt danas kreće punom snagom: Dvije važne informacije drže se u potpunoj tajnosti Napadi na medije - 1 Problematične izmjene Sloboda medija i novinara u Hrvatskoj je u opasnosti? ''Vlada inzistira na zakonu opasnih namjera''

No, čini se da bi svi trebali više paziti što pišemo na ovoj mreži jer nas nekakve neprikladne izjave mogle koštati gubitka posla ili bi zbog njih čak mogli završiti u – zatvoru.

U takvoj se situaciji našao Mark Byron iz Cincinnatija koji se sa ženom (uskoro bivšom jer traje brakorazvodna parnica) bori za skrbništvo nad njihovim sinom.

To je skrbništvo izgubio nakon što ga je ona prijavila za obiteljsko nasilje (verbalno nasilje, prijetnje šakom i slično) te se Byron nakon toga okrenuo virtualnoj zajednici te je svu ljutnju podijelio s prijateljima na Facebooku.

On je tako u statusu ženu opisao kao 'osvetoljubivu i zlu koja želi uništiti njegov život i odvojiti ga od sina', a to može najlakše napraviti ako ga optuži za obiteljsko nasilje jer će tada socijalne službe skrbništvo nad sinom dati njoj.

No, s obzirom na optužbe na obiteljsko zlostavljanje te činjenicu da Byron ne smije 'napraviti ništa što može utjecati na mentalno i fizičko zdravlje žene', sudac koji je zadužen za njihov slučaj zbog tog statusa odlučio ga je strpati u zatvor na dva mjeseca, s tim da zatvorsku kaznu može izbjeći ako se ženi ispriča na – Facebooku te ta isprika na njegovoj stranici mora stajati najmanje trideset dana.

On je svoju ispriku objavio prošli tjedan, a novinarima lokalne TV postaje rekao je da mu Facebook služi kao ispušni ventil koji mu pomaže u izbacivanju frustracija.

Zanimljivo je da je, kada je napisao ovaj status na Facebooku, Byron blokirao ženu na ovoj društvenoj mreži kako ga ne bi mogla pratiti i gledati što piše na Fejsu, no za njegovu je objavu ipak saznala.

Ovaj je slučaj zainteresirao i brojne odvjetnike i stručnjake za zaštitu slobode govora u SAD-u pa tako odvjetnik Jack Greiner kaže kako sudačka odluka da nekom naredi da nešto ne smije ili mora napisati na Facebooku može biti u suprotnosti s Prvim amandmanom i slobodom govora.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene