Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Studija: neke alge pomažu koraljima da prežive

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Neki tipovi alga mogli bi pomoći koraljima da izdrže povišenje temperature mora i ne izblijede, otkrili su australski znanstvenici.

Koraljni grebeni osjetljivi su na klimatske promjene i bez ubrzane genetske adaptacije neće preživjeti predviđeni rast temperature mora u idućih pedeset godina, kažu stručnjaci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Kod Novog Vinodolskog Iz mora izvučeno tijelo mrtve žene: Uočeno je još noćas, ali se čekalo zbog juga Ilustracija Mladi se iznenadili FOTO Prvi put nakon 25 godina zabilježen rijedak fenomen: Stručnjak objasnio o čemu je riječ

U članku objavljenom u najnovijem broju časopisa Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences, istraživači su objavili da su možda pronašli odgovor na pitanje zašto neki koralji i dalje uspijevaju u zagrijanim morima, a drugi ugibaju.

Čini se da odgovor leži u jednostaničnim algama koje dobro podnose toplinu, a žive u koraljnome tkivu, rekao je Ray Berkelmans iz australskoga instituta za marikulturu.

U studiji su znanstvenici analizirali 480 koraljnih kolonija na Keppelovu otočju na Velikom koraljnom grebenu i otkrili su da je njih 94 posto sadržavalo C2, soj alge osjetljive na toplinu.

No nakon što se 2006. dogodilo prirodno izbjeljivanje, nad koraljima koji su preživjeli dominirale su alge soja D koje dobro toleriraju toplinu.

"Hipoteza je da je soj C2 bio dominantan u tkivima, ali na drugim razinama koje je teško detektirati bilo je i tipa D", rekao je Berkelmans.

"Dominantne su alge nestajale (zbog povišenja temperature) i na njihovo su mjesto dolazile alge koje bolje toleriraju toplinu. Koralj se oporavio, a dominantne su postale alge koje su nekada bile rjeđe", objasnio je.

Neke alge proizvode toksične spojeve u toplijim vodama i koralj ih pokuša izbaciti ne bi li preživio. No veoma često koralj ugine prije nego što se riješi loših alga, tvrde znanstvenici.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene