Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mogao ga je cijelog srušiti'

Student završio u zatvoru zbog hakiranja Facebooka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanac je navodno htio pomoći Facebooku u poboljšanju sigurnosti, no izazvao je pravu paniku u toj kompaniji

Glenn Mangham, 26-godišnji student iz Velike Britanije provest će sljedećih osam mjeseci u zatvoru zbog – hakiranja Facebooka!

On je u travnju i svibnju prošle godine hakirao račun jednog zaposlenika Facebooka te, koristeći se njegovim podacima, ukrao tajni kod koji Facebooku 'daje njegovu vrijednost', objavili su u Daily Mailu.

Kada su u ovoj kompnaiji otkrili o čemu se radi nastala je velika panika jer je iskorištavanjem tog koda Mangham mogao 'srušiti cijeli Facebook', a navodno je panika zavladala i u FBI-u u kojem su mislili da se radi o još jednom slučaju industrijske špijunaže, no umjesto međunarodnih kriminalaca u lipnju prošle godine uhitili su 'običnog' studenta.

Mangham je na sudu rekao da njegove namjere nisu bile loše, već je samo htio pomoći u poboljšanju sigurnosti Facebooka – nešto slično već je napravio i ranije kada je upozorio Yahoo na određene sigurnosne propuste u njihovom sustavu, pomogao im u rješavanju tih propusta te je za to čak i nagrađen.

Njegov je odvjetnik dodao da je Mangham dobra osoba koja nikad prije nije imala nikakvih problema te kako pokazuje znakove aspergerova sindroma (na Wikipediji piše da je to 'jedan od nekoliko poremećaja iz autističnog spektra karakteriziran s poteškoćama u socijalnoj interakciji), a svojim je potezom htio impresionirati oca koji je računalni stručnjak.

Sudac je rekao kako vjeruje da Mangham nije nikome prenio informacije kojih se dokopao te da na njima nije zaradio nikakav novac, ali ga je upozorio kako to nije bio samo 'bezazleni eksperiment' jer je ušao 'u samo srce sustava iznimno velike međunarodne kompanije'.

Također, dodao je kako je bio uporan u svojim akcijama i ugrozio je reputaciju nevinog zaposlenika Facebooka, a tvrdnju kako je Mangham htio obavijestiti ovu kompaniju o propustu nazvao je 'zakašnjelim opravdanjem'.

Iz Facebooka su pohvalili napore policije i tužiteljstva u rješavanju ovog slučaja te su napomenuli da nisu ugroženi osobni podaci korisnika ove društvene mreže.  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene