Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Majka, otac i - donor!

Stop genetskim bolestima: Djeca s troje roditelja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici iz Oregona stvorili su četiri bebe majmuna od kojih svaki ima troje roditelja. Koristili su metodu In Vitro oplodnje i DNK prebacili iz jednog jajašca u drugo kako bi zaustavili širenje neizlječivih nasljednih bolesti. Vjeruju kako će ova metoda genetičkog inženjeringa kroz nekoliko godina 'dati' i prvu djecu.

S defektom na mitohondriju u Britaniji se primjerice rađa jedno na oko 6.500 djece, tj. njih oko 150 godišnje. Bolesti koje su posljedica mogu biti razne - fatalno zatajenje jetre, srca ili bubrega, epilepsija, sljepoća, mišićna distrofija, osteoporoza, dijabetes, Alzheimerova i Parkinsonova bolest... Ima ih 50-ak.

Pročitajte i ovo Saša Ljubenko, Filipov otac - 1 Hrvatska se ujedinila Traže se darivatelji za Tenu i Filipa, njegov otac kroz suze poručuje: "21. studenoga će imati 22 godine. Nadam se da ćemo ovdje proslaviti rođendan..." Slika nije dostupna Genetske bolesti u čovjeka pradavno su evolucijsko naslijeđe

Nestanak nasljednih bolesti?

Ovom bi metodom primjerice, bilo moguće spriječiti da žena koja nosi neki 'pokvaren' gen, tj. loše mitohondrije, to prenese i na svoju djecu. Jer mitohondrijski DNK može se prenijeti samo putem jajne stanice, a ne i spermija. Ako majka ima neku genetsku bolest, njezin zdravi DNK bio bi prebačen u jajnu stanicu koju je donirala druga žena, a koja bi nadomijestila 'pokvareni' mitohondrij. Tako bi djeca začeta tim putem imala troje roditelja - majku, oca i donora. No kako mitohondrijska DNK utječe jedino na to kako stanice hranu pretvaraju u energiju, djeca bi u biti naslijedila fizičke karakteristike samo biološke majke, piše Daily Mail.

Američki tim koji je napravio četiri mladunca makaki majmuna, nazvanih Mito, Tracker, Spindler i Spindy, uzeo je jajnu stanicu od majke koja je na mitohondriju nosila bolest i izvadili iz nje nuklearnu DNK. Potom su je prebacili u jajnu stanicu zdrave majmunice iz koje su također izvadili nuklearnu DNK. Rezultat - 'hibrdno' jajašce koje sadrži zdravu nuklearnu DNK majke i zdravu mitohondrijsku DNK donorice dalo je zdrave majmunčiće.

Kršćanske udruge protiv

'To je genetski inženjering. Želimo izbjeći te bolesti koje su se stvarale milijunima godina kako bi se rađali zdravi', kazala je znanstvenica Josephine Quintavalle. No, uvijek naravno ima i onih koji se tomu protive. Stephen Green, direktor udruge 'Kršćanski glas' kazao je kako su zabrinuti što znanstvenici idu tako daleko i to toliko brzo. 'Igraju se Boga. Vjerojatno to čine u najboljoj namjeri, ali hoće li to dovesti i do nekih neželjenih posljedica? Kada djeca doznaju da imaju dvije majke kako će se osjećati? Moramo biti oprezni u zadiranju u prirodu', dodao je. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene