Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Legenda dala ostavku

Steve Jobs - najveći inovator modernog kapitalizma ostavlja golemo naslijeđe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Apple je ostao bez Stevea Jobsa. Stvari više nisu iste.

Iako su zdravstveni problemi Stevea Jobsa svima bili dobro poznati, sinoćnja vijest kako napušta poziciju Appleova CEO-a sve je šokirala – od Appleovih zaposlenika, ljubitelja ove kompanije pa do ulagača na burzi, što se odmah osjetilo i na smanjenju cijene dionica ove kompanije.

Jobs iza sebe ostavlja golemo nasljeđe te je zaslužan za velike promjene na glazbenom tržištu (s iPodom i iTunsima), mobilnom tržištu – voljeli li ga ili ne, iPhone je ipak u potpunosti promijenio način na kojim se služimo telefonima te tržištu osobnih računala – kako sa svojim Macovima, tako i s iPadom.

Među brojnim reakcijama poznatih osoba nakon najave njegova odlaska s mjesta izvršnog direktora Applea, treba izdvojiti izjavu Googlevca Erica Schmidta koji je rekao da je 'Steve Jobs najuspješniji američki CEO u zadnjih 25 godina' te da je 'na jedinstven način kombinirao umjetnički dodir s inženjerskom vizijom kako bi izgradio izvanrednu kompaniju'.

Još bolje ga je opisao Joe Nocera, kolumnist New York Timesa koji ga je prozvao 'jednim od najvećih inovatora u povijesti modernog kapitalizma'.

Opisuje ga se kao vizionara, karizmatika, poslovnog i marketinškog genija, ali i kao diktatora i osobu s kojom je iznimno teško raditi jer je uvijek sklon perfekcionizmu i ne pristaje na kompromise.

Njegov je život priča o upornosti i ispunjenu američkog sna u kojem je, kroz brojne prepreke i probleme koji su ga pratili u životu – kao dijete je usvojen, fakultet je napustio nakon prvog semestra, sredinom osamdesetih potjeran je iz Applea, a u prošlom desetljeću teško se razbolio, izašao kao pobjednik i postao najprepoznatljivija ikona IT svijeta, a i šire.

Često se kaže da je Jobs dva puta stvorio Apple – prvi puta kada ga je osnovao u travnju 1976. godine zajedno sa Steveom Wozniakom i Ronaldom Wayneom (koji je brzo napustio kompaniju), a drugi puta kada se vratio u kompaniju 1996. Danas zvuči gotovo nemoguće da je, nakon neslaganja s upravom, Steve Jobs 1985. potjeran iz Applea, da bi se opet vratio jedanaest godina poslije, a ostalo je – povijest.

U međuvremenu Jobs je osnovao računalnu kompaniju NeXT Computer te kupio kompaniju Graphics Group (kasnije preimenovana u Pixar) koju je na kraju preuzeo Disney, čime je Jobs postao njegov najveći dioničar. Nažalost, najteža bitka za Jobsa tek predstoji – ona za život.

S obzirom da se ipak odlučio na ovakav potez rekavši da 'više ne može obavljati svoje dužnosti i očekivanja kao Appleov CEO', svima je jasno da se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo, ali ipak nas veseli što će ostati raditi u Appleu te sigurno utjecati na donošenje važnih odluka.

Zato se nadamo da će se ipak pojaviti na pozornici kada Apple bude predstavljao nove modele iPhonea te nas još jedno razveseliti s njegovom čuvenom rečenicom – 'One more thing'.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene