Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Adut njihove vojne industrije

Srpski 'Pegaz' jeftiniji od svjetskih bespilotnih letjelica

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Cijenu bespilotne letjelice 'Pegaz' Ministarstvo obrane Srbije i Vojnotehnički institut, koji radi na njezinu razvoju, za sada ne žele otkriti.

Prema pianju Blica, ne radi se o vojnoj već o privrednoj tajni, što je, prema mišljenju vojnih stručnjaka, zlatno pravilo tržišne utakmice u vojnoj industriji.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Suzana, ne ide to tako Košmar na sjednici UN-a: Vučića ponizili, a kamere su snimile što je radila njegova savjetnica Screenshot Velika greška Hoće li se Dankin ubojica izvući? "Bojim se da je ovime slučaj doveden u slijepu ulicu"

Vojni analitičar Zoran Dragišić pojasnio je kako vojno naoružanje obično nema fiksnu cijenu jer je riječ o političkoj robi za koju, osim zakona tržišta, vrijede i neka druga pravila. Dragišić vjeruje da će se 'Pegaz' zahvaljujući odnosu cijene i kvalitete izboriti s konkurencijom letjelice iste kategorije, pa čak i više.

'U 'Zastavi' su se svojedobno proizvodili kalašnjikovi. Iako su mnogi imali licencu za njih naš je proizvod bio jeftiniji od drugih, a kvalitetniji od samog originala. Mislim da će naša vojna industrija i u slučaju bespilotnih letjelicapokušati svoju poziciju na tržištu izboriti na tim principima i odnosima', ocijenio je vojni analitičar. 

'Pegaz' je nedavno imao uspješan prvi let, a plan je da se pokrene i serijska proizvodnja. 

Stručnjaci kažu kako će 'Pegaz' sigurno stajati dva ili tri puta manje od precijenjenih svjetskih pandana.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene