Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Spol i drugi faktori važni za preživljavanje nedonoščadi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Liječnici danas imaju sve bolje načine da pomognu roditeljima u donošenju teške odluke o tome treba li poduzimati sve moguće pokušaje da se spasi dijete rođeno znatno prije termina.

Dosad je najvažniji kriterij bilo vrijeme provedeno u maternici, ali nova studija pokazuje da su važni i drugi faktori: spol djeteta i je li prije porođaja dijete dobilo steroide za ubrzanje razvoja pluća.

Pročitajte i ovo Baby boom u Zagrebu - 2 Sve unutar 24 sata Baby boom u zagrebačkoj bolnici! Ali to nije sve - ovo je prava rijetkost: "Zaista smo svjedočili nečemu što se događa jednom za cijelog radnog vijeka" Ilustracija Brojka raste iz godine u godinu Rekordna razina smrtnosti djece od vatrenog oružja u SAD-u: "Nikad nisam mislila da ću se brinuti o toliko djece s ranama od metaka"

Ti dodatni faktori mogu značiti koliko i cijeli tjedan u maternici, kažu stručnjaci.

Novi podaci mogli bi izmijeniti način na koji liječnici i roditelji odlučuju kako njegovati sitno i krhko nedonošče, kaže John Langer, jedan od autora studije koje je ovaj tjedan objavljena u časopisu New England Journal of Medicine.

Uz faktor ženskog djeteta i primanje steroida, preživljavanju pomažu i dodatnih stotinjak grama težine i činjenica da nije bila blizanačka ili višestruka trudnoća, kaže se u studiji.

"Prvi put roditelji i liječnici imaju valjane podatke na temelju kojih će donijeti najtežu odluku", kaže Longer koji radi u Marylandu kao statističar u institutu Research Triangle.

Istraživanje se bavilo djecom rođenom puno prije termina, nakon 22 do 25 tjedana, a normalna trudnoća traje 40 tjedana.

Takva djeca najčešće završe na respiratoru, a dobivaju i druge oblike pomoći. Teška su manje od kilograma i dugačka oko 25 centimetara, stanu na dlan ruke.

U takvim slučajevima roditelji su na mukama. Moraju odlučiti hoće li poduzimati ekstremne mjere za spašavanje djeteta koje će možda biti osuđeno na doživotnu tešku invalidnost ili će prekinuti liječenje.

Nova je studija nastala na temelju proučavanja gotovo 4.200 nedonoščadi.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene