Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obavezno pogledajte

Snimke polarne noći koje ostavljaju bez daha!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postoje mjesta na svijetu gdje tijekom ljeta sunce nikad u potpunosti ne zalazi. Takvo mjesto je Island.

To se događa zbog arktičkog ljeta i tu pojavu poznajemo pod pojmom polarne noći. Island se tijekom ovog perioda nalazi u stanju trajnog sutona gdje sunce putuje horizontalno preko horizonta tijekom čitave 'noći'.

Pročitajte i ovo Eruptirao vulkan na Islandu - 1 Izvanredno stanje Ponovno se probudio vulkan na Islandu: Evakuirani stanovnici ribarskog grada Slika nije dostupna NEKOLIKO ZDRAVSTVENIH SAVJETA HZJZ objavio preporuke kako se možete zaštititi od toplinskog vala: Nosite laganu odjeću, izbjegavajte sunce, hladite prostore...

Midnight Sun | Iceland from SCIENTIFANTASTIC on Vimeo.

Tijekom arktičkog ljeta zalazak sunca se događa u ponoć a svitanje u 3 sata ujutro. Zlatna svjetlost koju sunce pruža vidljiva je barem 6 sati tijekom dana. Kako se ne radi o klasičnom zalasku sunca, ne može se govoriti o mraku. Čak štoviše, svjetlo je toliko jako da nije moguće vidjeti zvijezde.

Tom pojavom ostao je fasciniran i norveški fotograf Terje Sorgjerd. Možete pogledati i njegovu snimku zabačenog otoka u norveškom arhipelagu koji nastanjuje samo 25 000 ljudi. Snimke nisu digitalno obrađene; ovakve boje možete vidjeti i uživo ako u tim mjesecima odete na sjever. 

Terje, opčinjen spektrom boja koje vidi, već posljednje 4 godine u to vrijeme odlazi na sjever.

U videu vam donosimo mali djelić ovog raja! 

 

The Arctic Light from TSO Photography on Vimeo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene