Obavijesti Video Pretražite Navigacija

S Endeavourom na ISS krenuo robot Dextre i dio japanskog laboratorija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Space shuttle Endeavour lansiran je s Floride sa sedmeročalnom posadom u dvotjednu misiju, najdulju dosad, ponijevši sa sobom u svemir Dextrea, robota s dvije ruke i prvi dio golemog japanskog laboratorija za Međunarodnu svemirsku postaju.

Space shuttle je lansiran u 2.28 sati ujutro po mjesnom vremenu, a osam minuta poslije stigao je do orbite postigavši najveću brzinu od 28.000 kilometara na sat.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Putovanje ulicama Los Angelesa VIDEO 'U nekim trenucima između Endeavoura i drveća mogla se provući samo kartica' Slika nije dostupna Posljednje putovanje Svemirski šatl provozao se ulicama Los Angelesa

Noćno lansiranje space shuttlea inače je rijetkost. Zadnji put NASA ga je izvela 2006. Samo četvrtina space shuttleova lansirana je u noći.

Sedmorica astronauta predvođena zapovjednikom Dominicom Gorieom u svemiru će provesti 16 dana. Izvest će pet svemirskih šetnji, najviše ikada u sklopu jedne misije.

Lansiranje su pozorno pratili Kanađani i Japanci, predstavnici dvojice najvećih partnera u izgradnji postaje.

Kanadska svemirska agencija Endeavourom je u svemir poslala Dextrea, robota s dvije ruke, a japanska prvi dio golemog laboratorija Kibo. Glavni dio laboratorija u svemir će biti poslan idućim shuttleom u svibnju, a posljednji iduće godine.

Japanska agencija u svemirsku je postaju uložila 6,7 milijardi dolara.

Kanadski robot Dextre vrijedan više od 200 milijuna dolara trebao bi preuzeti rutinsko vanjsko održavanje postaje.

Astronaut Garrett Reisman na postaji će ostati do lipnja, umjesto francuskog astronauta koji je u veljači dopratio europski laboratorij Columbus. U posadi je i japanski astronaut.

Riječ je o drugoj od šest planiranih shuttleovih misija ove godine.

Međunarodna svemirska postaja izgrađena bi trebala biti do 2010.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene