Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Surađivat će, no hoće li uspjeti?

Rusija i Europa planiraju poslati prvog čovjeka na Mars

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rusija i ESA zajedno će poslati čovjeka na Mars.

Tu je vijest obznanio glavni direktor Europske svemirske agencije Jean-Jacques Dordain, tijekom posjeta zračnom mitingu MAKS 2011., koji je ovog tjedna održan u Moskvi, prenose RIA Novosti.

Pročitajte i ovo Sergej Šojgu Državna izdaja Putin započeo čistku, riješio se bliskog suradnika: "Pretresi otkrili što su napravili s tajnim dokumentima" Napad na regiju Harkiv nove borbe Panika u Ukrajini, Zelenski otkazao putovanja: Tisuće ljudi u bijegu, Rusi nadiru kao nikad prije

Naravno, Dordain nije obećao konkretan datum ali je naglasio kako će za bilo kakvu šansu uspjeha te misije biti potrebna međunarodna suradnja. Štoviše, to će vjerojatno biti i presudan preduvjet.

Jedan od ključnih faktora za taj zajednički pothvat, uspješan je program Mars500, kojeg provodi ruski Institut za biokemijske probleme u kojem sudjeluje i sama ESA. Mars500 je simulacija 'misije' na Crveni planet, koja proučava psihološke efekte na astronaute koji bi se našli u 520 dana dugoj izolaciji.

Sudionici misije Mars500 u studenom bi se trebali 'vratiti' na Zemlju, nakon 18-mjesečnog puta do Crvenog planeta i nazad.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene