Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pustinjski ciklon

Riješen misterij 'pješčanih vragova' na Marsu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Pješčani vrag' odnosno pustinjski ciklon na Marsu misterij je za znanstvenike. No, sada bi njegov nastanak mogao biti riješen.

'Ovo je prvo promatranje i analiza svijetlog 'pješčanog vraga' (dust devil). Znamo ih s Marsa, ali nam je nepoznat njihov način formacije', rekao je geolog Dennis Reiss sa njemačkog Sveučilišta u Muensteru. Znanstvenici su spazili njihove tragove na satelitskim snimkama.

Pročitajte i ovo Ciklon Gabrielle na Novom Zelandu Tek treći put u povijesti Novi Zeland zbog Gabrielle proglasio izvanredno stanje: Postavljeni centri za evakuaciju, neki gradovi potpuno odsječeni Uhvaćeni s marihuanom u šumi ZARADILI KAZNENU PRIJAVU VIDEO Pao dilerski dvojac iz Crne Gore: U torbama krijumčarili više od 40 kilograma marihuane

>> Jezero u Argentini krije tajnu zivota na Marsu?

Tragovi su inače tamniji nego okolni pijesak. Ostavljaju tragove u obliku tetovaže. Kako bi ih vidjeli i uživo, znanstvenici su posjetili Turpan pustinju na sjeverozapadu Kine. Osim što su vidjeli tamne tragove, iznenadili su ih svijetli. Kada su obavili detaljniji pregled, došli su do zaključka da tragovi nisu svjetliji nego inače, već da je pijesak u okolini potamnio zbog kiše koja je padala noć prije.

Kiša je zacementirala pijesak, mulj i glinu u centimetarsku grudu. Kada je  ciklon prošao, uništio je nakupine i ostavio za sobom finiji pijesak. Zbog toga se ciklon činio svjetliji u odnosu na okolinu, piše Wired Science. No, na Marsu kiša ne pada, a slične nakupine zajedno drže elektrostatičke sile. 'Destrukcija agregata s Marsa mogla bi nas dovesti do toga kako se formiraju svijetli pješčani cikloni', rekao je Reiss.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene