Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Globalno zatopljenje

Ribe će se do 2050. preseliti 200 kilometara sjevernije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Globalno zagrijavanje će do sredine stoljeća primorati ribe u oceanima da se premjeste više od 200 kilometara prema polovima, predviđa studija koja je obuhvatila više od 1000 vrsta riba i morskih beskralješnjaka.

Zemlje u tropskom području će vjerojatno pretrpjeti najveće štete zbog seobe komercijalnog ribljeg fonda sjeverno i južno pred zatopljavanjem mora, kaže se u studiji. Aljaska, Grenland i nordijske zemlje najviše će se okoristiti tom migracijom ali će se istodobno smanjiti fond sadašnjih vrsta riba u sjevernim morima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zvono za uzbunu... Bolest današnjice: Čak trećina Hrvata - pretila! Slika nije dostupna Konzervativci protiv Švicarski parlamentarci za proširivanje protokola o slobodnom kretanju na Hrvatsku

'Zbog promjene klime mnoge vrste promijenit će svoja staništa', rekao je William Cheung s kanadskog sveučilišta Britanske Kolumbije i engleskog sveučilišta East Anglia koji je glavni autor studije. 'Ribe će u prosjeku mijenjati svoja staništa za više od 40 kilometara u desetljeću tijekom idućih 50 godina', rekao je agenciji Reuters u vezi sa studijom koja će biti predstavljena na skupu u Chicagu. Izvješće objavljuje časopis Fish and Fisheries.  

Cheung je rekao da je ova studija, napisana sa znanstvenicima iz SAD-a, prva napravila model utjecaja klimatskih promjena na više od 1000 vrsta, kao što su haringe, tune, morski psi i škampi. 'Tropske zemlje pretrpjet će najviše šteta zbog smanjenja ulova', rekao je Cheung. Sveukupno, rekao je Cheung, ukupan broj riba u svjetskim oceanima unatoč migracija neće se mnogo mijenjati. 'To je više kao preraspodjela ulova', rekao je. Studija je napravila računalne modele kretanja 1066 vrsta, 836 riblji i 230 vrsta beskralješnjaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene