Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema opasnosti od odbacivanja

Revolucionarno: Švedski kirurzi prvi u svijetu presadili sintetički organ

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Radi se o umjetnoj traheji - identičnoj kopiji pacijentova dušnika koju su napravili znanstvenici u Londonu i koja je zatim obložena matičnim stanicama pacijenta.

Bitna karakteristika ove metode je to što donor nije potreban i što ne postoji opasnost od odbacivanja presađenog organa, javlja 24info.

Pročitajte i ovo Ana Papeš Uspjeh hrvatskih liječnika Ana ne skida osmijeh s lica, nedavno je počeo njezin novi život: ''Da je bilo jednostavno, nije. Sve sam morala prilagoditi“ Slika nije dostupna Srce je proradilo Rebro: Srce iz njemačke presađeno Bjelovarčaninu

Još jedna prednost ove metode je i to što se umjetni dušnik može napraviti za samo nekoliko dana, a dizajnirao ga je profesor Alexander Seifalian sa Sveučilišnog koledža u Londonu.

Umjetni organ presađen je 36-godišnjem studentu iz Afrike koji živi na Islandu i boluje od raka traheje. On je operiran prije mjesec dana i sada se uspješno oporavlja.

Prvom operacijom ove vrste u svijetu, koja je trajala 12 sati i izvedena je u Sveučilišnoj bolnici Karolinska u Švedskoj, rukovodio je profesor Paolo Macchiarini, španjolski stručnjak u regenerativnoj medicini.

Ova operacije mogla bi biti od velike važnosti za djecu, jer je za njih vrlo teško pronaći odgovarajuće traheje.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene