Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zlatni senzori

Rastezljiva 'paukova' mreža omogućit će avionima 'osjet boli'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po uzoru na paukove, znanstvenici sa Stanforda su dizajnirali fleksibilnu mrežu, koja bi trebala ojačati avione, automobile i drugu mašineriju.

Mreža bi se trebala omotati oko aviona, a onda bi senzori, spojeni s kompjuterom, pilota upozoravali o pukotinama ili naprezanju i to prije nego li izazovu neko teže oštećenje. 'Mreža bi kod aviona poslužila kao senzorni mehanizam kod ptice. Koristeći radare i komunikaciju, avioni mogu 'vidjeti i čuti', ali ne mogu 'osjetiti'. A ptice mogu osjetiti bol', pojasnio je znanstvenik Fu-Kuo Chang.

Pročitajte i ovo Zlatna poluga I banke ulažu Zlato nikad nije bilo skuplje, a cijena će mu još porasti. I ne, to nije dobra vijest Ilustracija Strašan zločin Traže bržu pravdu u slučaju koji je šokirao javnost: Svoju trudnu djevojku 37 puta ubo nožem

>> FOTO: Otkriven novi gigantski pauk

Mreža se sastoji od laganih zlatnih senzora položenih na plastične polimerne listove. Ti listovi se mogu rastegnuti i do 265 puta u odnosu na svoju normalnu veličinu, piše Popsci. Dobiveni materijal može se iskoristiti i kao sintetička koža za robote, ali i kao odjeća za trudnice, koja bi im dozvolila da vide svoju nerođenu djecu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene